El pròxim 17 de febrer a les 18.30 hores amb motiu de la Mostra de la Trufa Negra de Benassal tindrà lloc una degustació de tòfona negra i tastos de vins portada a terme per Davic Buch. L’event tindrà lloc al Pabelló Polifuncional de Benassal.
Portell comença els preparatius de Sant Antoni
Els membres de la comissió de festes de Portell, que enguany són els encarregats d’organitzar els actes dels festejos de Sant Antoni, han començat els preparatius de la festa. Durant els últims dies han eixit a la muntanya per a tallar la llenya i els arbres que conformaran l’estructura de la monumental foguera que es prendrà el pròxim dia 10 de febrer, quan arribarà la festa del patró dels animals a la localitat dels Ports.

Showcooking amb tòfona negra a Benassal
El pròxim 18 de febrer a les 11.00 hores tindrà lloc un showcooking amb tòfona negra dins de les Jornades de la Trufa de Benassal. L’acte serà conduit per 3milio, xef del Restaurant l’Escudella de Vilafranca, i tindrà lloc al Pabelló Polifuncional de Benassal.
Fortes ràfegues de vent a Els Ports i l’Alt Maestrat
La passada jornada es van registrar fortes ràfegues de vent a les comarques dels Ports i l’Alt Maestrat que van arribar als 62km/hora en municipis com Vilafranca.
Benassal organitza un taller d’ensinistrament de gossos tofoners
Benassal ha programat diferents activitats entorn de la figura del gos tofoner, amb motiu de la XV Mostra de la Tòfona Negra ‘Castelló Ruta de Sabor’. Aquest esdeveniment se celebrarà els dies 17 i 18 de febrer i compta amb el patrocini de la Diputació de Castelló.
El disc Quattrocento guanya el Premi Internacional de Música Clàssica
El disc Quattrocento de Capella de Ministers ha guanyat el Premi Internacional de Música Clàssica, considerats els Grammy de la música clàssica, en la categoria de Música Antiga. Aquest disc es va gravar, en part, durant el transcurs de l’Acadèmia i Festival Internacional de Música Antiga Early Music Morella, dirigit per Capella de Ministers, el qual es va celebrar al juliol del 2017.
Forcall ja té majorals per a la Santantonà 2019
Després de finalitzar ahir la gran festa medieval del foc i festa de Sant Antoni a Forcall, el municipi conta ja amb els encarregats d’assumir la majoralia dels festejos del pròxim any.
Las fotos. Intenso San Antonio en la Iglesuela del Cid
Vecinos y visitantes han disfrutado de un intenso fin de semana de San Antonio en La Iglesuela del Cid en el que la tradición y la hermandad han ido de la mano.
El sábado se llevó a cabo el arrastre de zarzas desde la Era del Olmo con el reparto de vino, pasteles típicos de la festividad y barrecha. La Santantonada y su homenaje a la fiesta del fuego fue el centro de los festejos durante la tarde. La jornada del sábado finalizó con una sardinada popular en el Centro Social, unas partidas al bingo, la rifa del cerdo y fiesta para todos hasta altas horas de la madrugada con la discomóvil DML.
Ayer tuvo lugar la misa en honor a Sant Antoni y la bendición a los animales. El broche de oro a los festejos lo puso la ronda por las calles de costumbre en la que participaron la rondalla y los cantadores.
Les Rossegades atrauen a centenars de persones a Albocàsser
Albocàsser ha celebrat aquest cap de setmana passat els festejos de Sant Antoni que ja van ser anunciats de forma oficial amb el pregó celebrat el diumenge anterior, dia 14.
D’aquesta forma, centenars de persones van acudir al municipi per a viure uns festejos en els quals el foc, els animals i la germanor van ser protagonistes.
Les fotos. Gran festa de Sant Antoni a Vilafranca
Els festejos en honor a Sant Antoni Abad a Vilafranca han sigut molt bé acollits entre veïns i visitants. D’aquesta forma, la festa del foc va començar en el municipi divendres passat quan es va plantar la barraca.
Fortes ràfegues de vent i pujada de temperatures a Els Ports i l’Alt Maestrat
La passada jornada va deixar en les comarques dels Ports i l’Alt Maestrat temperatures per damunt dels 5 graus en municipis com Vilafranca, Portell, Morella, Albocàsser o Catí.
A més, en aquestos municipis es van registrar fortes ràfegues de vent.
Pel que fa el dia de hui, s’espera que les temperatures oscil•len per les mateixes mides i que la intensitat del vent comence a baixar.
Les fotos. Germanor i tradició en el Sant Antoni de Benassal
Les jornades d’ahir diumenge i despús-ahir dissabte a Benassal van estar marcades pels festejos en honor a Sant Antoni.
Més contractes per a potenciar el turisme
El president de la Generalitat, Ximo Puig, va anunciar en el Dia de la Comunitat Valenciana en Fitur el nou pla de la Generalitat per a reforçar la contractació i afavorir al turisme. Així, Puig va incidir en la necessitat de “fer possible la desestacionalització” per a “generar alternatives de treball no precari”.
Vilafranca contracta a quatre persones amb ajudes del Servef
L’Ajuntament de Vilafranca ha contractat a quatre persones amb ajudes del Servef. La regidora de Serveis Públics i Obres, Silvia Colom, ha assenyalat que realitzaran diferents tasques en la localitat. Una de les quals han començat ha sigut la restauració de murs de pedra en sec a l’entorn de la localitat. Els contractes tindran una durada de sis mesos. La regidora ha valorat l’oportunitat que es dóna als nous treballadors. La paret que ha començat a restaurar-se es va derrocar com a conseqüència d’una rebentada. La tornada de murs de pedra en sec és una de les activitats que sempre realitzen aquest tipus de brigades. D’aquesta manera s’ajuda a la conservació d’aquest patrimoni arquitectònic de l’entorn del municipi.
Morella inicia les obres de la Torre del Racó
Després de la firma de l’acta d’inici de les obres de la rehabilitació de la Torre del Racó a Morella aquestes començaran pròximament.
Les fotos. Morella presenta el Sexenni en Fitur
El 54 Sexenni de Morella, festa declarada d’Interés Turístic Nacional i Bé d’Interés Cultural Immaterial, s’ha presentat a Fitur a l’estand de la Comunitat Valenciana. L’acte ha comptat amb la participació del periodista i escriptor Víctor Amela i la projecció d’un vídeo amb les principals característiques del Sexenni, les festes en honor a la Mare de Déu de Vallivana que es celebren cada sis anys a la ciutat.
Formatges de Catí i Aigua de Benassal en Fitur
La Fira Internacional de Turisme de Madrid (Fitur) que se celebra aquesta setmana compta amb la presència de diferents estands de localitats castellonenques. Tal es així, que els productes gastronòmics són una part important de la promoció de la província aquestos dies.
Albocàsser celebra ‘Les Rossegades’ Sant Antoni
Albocàsser ha iniciat aquest matí els festejos de Sant Antoni amb “Les Rossegades”. Així, a les 11.00 hores s’ha dut a terme l’arrossegament de l’arbre sense fulla, a les 12.00 hores l’arrossegament de la carrasca i a les 13.00 hores s’ha transportat el carro de malea.
El Parador de Morella, en el punt de mira
El diputat nacional del PSPV-PSOE per Castelló, Artemi Rallo, va presentar en el Congrés una pregunta sobre l’estat de les obres del Parador de Morella, perquè el Govern informe sobre les previsions d’enguany per al projecte, la seua execució i paralització.
El Sant Antoni de Morella continua
Morella continua amb la celebració de la festa de Sant Antoni. La jornada d’avui ha estat marcada pel Retaule de les Grupes, realitzat per Morella a Cavall, durant el matí i les representacions del Contrabando, la Sembrà i la Llaurà i el Mondongo a la vesprada. D’aquesta manera, els veïns i veïnes de la ciutat han pogut gaudir d’una jornada festiva i participativa pels principals carrers de la ciutat per on transcorren aquests actes.
La gastronomia castellonenca en Fitur
La iniciativa de la Diputació de Castelló, 8 plats 8 xefs, arriba a la Fira Internacional de Turisme que se celebra aquests dies a Madrid (Fitur) per a mostrar al públic en general la qualitat dels productes de la província i el talent dels seus xefs.
Tírig es promociona en Fitur
Amb motiu de la Fira Internacional de Turisme que se celebra aquesta setmana, una representació del consistori de Tírig, encapçalada per l’alcalde, Juanjo Carreres, s’ha desplaçat fins a Madrid per a promocionar el municipi.
Top Rural, premi Patronat de Turisme de Morella
El portal turístic Top Rural rebrà el premi Patronat de Turisme de Morella 2018. Així ho han fet arribar l’Alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, i el regidor de Turisme, Jorge García, al Director de Comunicació de Top Rural, Joseba Cortázar, en una reunió mantinguda a la Fira de Turisme Internacional de Madrid, Fitur.
Agenda del cap de setmana a Vilafranca
Del 6 de desembre al 4 de febrer, exposició “Barbie” a les Sales Gòtiques de l’Ajuntament. Donatiu d’1 euro a benefici del MEF2C.
*Divendres*
19’00h “Plantà” de la Barraca de Sant Antoni a la Plaça d’En Blasc.
*Dissabte*
10’00h Eixida des del Parador de Festes cap al monte per arreplegar “La Malea”
15’30h Entrada de la Malea i L’Alto al Rellotge. Seguidament ronda amb la Rondalla de Vilafranca pels carrers de costum.
16’00h Frontenis Divisió Honor Castelló: Altura – Vilafranca A a Altura.
18’30h Representació de l’Auto-Sacramental de la Vida de Sant Antoni i el Sainet “Jo sé guardar un secret” a la Casa de la Cultura. A continuació, Cremà de la Barraca a la Plaça d’En Blasc.
00’30h Discomòbil Bandalay al Parador de Festes a càrrec de la Majoralia de Sant Cristòbal 2018.
*Diumenge*
10’00h Missa en honor a Sant Antoni Abad, cantada per la Rondalla de Vilafranca. A continuació, Processó amb benedicció dels animals davant la imatge de Sant Antoni al Carrer Major.
Seguidament Ronda de Sant Antoni amb el Grup de Rondalla i Ball de Vilafranca i els cantadors Javier Badules i Elena Casaña. Eixida des del Parador de Festes.
16’00h Futbol 2ª Regional Amateur: Vilafranca – Càlig al Camp del Serrito.
16’00h Cinema infantil al Videoclub: Los Pitufos. La aldea escondida.
18’00h Cinema adult al Videoclub: Señor, dame paciencia.
18’00h Futbol 2ª Regional Juvenil: Renomar Els Ports – Vilafranca a Morella.
Morella està preparada per a celebrar el Sant Antoni 2018
Morella celebra Sant Antoni aquest cap de setmana amb activitats tradicionals i festives. Des d’avui fins al diumenge se succeiran les representacions, processons i actes característics de la principal festa de l’hivern. Així, la jornada d’avui ha començat amb el muntatge de la barraca i a la nit es donarà l’inici de la festivitat amb la representació de la Vida del Sant i la cremà de la barraca.
Aigua de Benassal en les jornades gastronòmiques de la tòfona
Aigua de Benassal forma part d’alguns dels menús oferits dins de les VII Jornades gastronòmiques de la Tòfona que se celebren els caps de setmana des del passat 13 de gener fins al pròxim 11 de març.
El vent torna a bufar a Els Ports i l’Alt Maestrat
Encara que sembla que les temperatures mínimes han pujats uns graus a les comarques dels Ports i l’Alt Maestrat, donant-se mínimes de 3ºC en municipis com Vilafranca, també ha pujar la intensitat del vent.
Comencen les obres de rehabilitació de les antigues naus de la Fàbrica Giner
La rehabilitació de les naus del Tint i dels Telers de la Fàbrica Giner ha començat. Aquestes naus formen part del nou Centre de Desenvolupament i Acceleració Turística Fàbrica Giner-Els Ports i constitueixen la recuperació de l’espai de la Fàbrica Giner. El pressupost per a rehabilitar aquestes naus és de 555.893, 46 euros a càrrec de l’Agència Valenciana de Turisme. D’aquesta manera, avui han començat els treballs de neteja i preparació de la zona per a les importants obres.
Les fotos. Sant Antoni a Castellfort
Durant el cap de setmana passat Castellfort ha viscut la celebració de la festa de Sant Antoni. Els majorals han sigut els encarregats d’organitzar-la amb la col·laboració de nombrosos veïns i veïnes del poble. El dissabte, el dia es va iniciar amb l’esmorzar i la posterior eixida a la muntanya per a talar la llenya. Una vegada talada es va procedir al muntatge de la foguera amb el pi central, o maig, i les costelles recobertes amb llenya. La labor es va estendre durant tot el dia.
Dia de ròssecs i coquetes a Sant Antoni d’Albocàsser
Els festejos en honor a Sant Antoni estan en plena expansió. Així, en la jornada d’avui el forn del carrer Sant Roc ha acollit l’elaboració de centenars de coquetes ensucrades per a repartir durant el cap de setmana en les festes. D’aquesta forma, al voltant de 50 persones, principalment dones, dediquen el seu temps i esforç perquè els dolços de Sant Antoni estigues perfectes per al seu repartiment el dissabte després de la benedicció dels animals.
Així mateix, durant la jornada del dimarts, en el forn del carrer major es van elaborar els pastissos de confitura de carabassa i durant tota la setmana els majorals es troben tallant i preparant la llenya que s’arrossegarà el dissabte en la ‘rossegada’.
Vallibona celebra Sant Antoni
Dissabte passat van començar a Vallibona les celebracions per Sant Antoni. Així, els veïns i visitants que van voler participar van eixir al camp per a cercar la ‘malea’, les ‘costelles’ i el pi de la barraca. Tots els participants van gaudir d’una divertida jornada que es va completar amb un esmorzar organitzat per la Comissió.
Les fotos. Forcall celebra la “pastada” de la coqueta i talla la llenya de la foguera
Forcall està, de ple, en els preparatius de la celebració de la festa de Sant Antoni. Si ja al desembre es va tallar el maio i les costelles que conformaran la foguera aquest cap de setmana ha arribat el moment de tallar la llenya i elaborar les pastes tradicionals associades a la festa.
Celebra San Antonio en La Iglesuela del Cid
El fin de semana del 20 y 21 de enero La Iglesuela del Cid celebra la fiesta de San Antonio. De esta forma, el sábado a las 10.00 horas se llevará a cabo el arrastre de zarzas saliendo desde la Era del Olmo. Durante el evento se repartirá vino, pasteles y barrecha.
Baixen les temperatures a Els Ports i l’Alt Maestrat
Després d’uns dies de treva meteorològica amb temperatures per damunt dels zero graus en les comarques dels Ports i l’Alt Maestrat, la jornada d’ahir va deixar després de si termòmetres per baix del zero.
El 54 Sexenni de Morella es dóna a conéixer a Fitur
El 54 Sexenni de Morella, festa declarada d’Interés Turístic Nacional i Bé d’Interés Cultural Immaterial, s’ha presentat a Fitur a l’estand de la Comunitat Valenciana. L’acte ha comptat amb la participació del periodista i escriptor Víctor Amela i la projecció d’un vídeo amb les principals característiques del Sexenni, les festes en honor a la Mare de Déu de Vallivana que es celebren cada sis anys a la ciutat.
La Iglesuela prepara los pasteles de San Antonio
La Iglesuela del Cid ya tiene a punto los pasteles de San Antonio. Los vecinos de la localidad se han reunido en un local cercano al horno del municipio para preparar los pasteles rellenos de confitura de calabaza. Los mayorales han sido los encargados de coordinar la jornada de trabajo y para ello han contado con decenas de conocidos y voluntarios. Los pasteles se han cocido en el horno de Rubén. De este modo ya están todos los preparativos listos para la celebración de San Antonio el próximo fin de semana.
La Llum de la Memòria revoluciona el turisme a Benassal i Castellfort
Ha conclòs la segona edició de l’exposició d’art sacre restaurat La Llum de la Memòria a Benassal i Castellfort després d’haver aconseguit atraure a 15.605. Amb açò, el Govern Provincial ha consolidat aquesta iniciativa cultural com a estímul econòmic per a les seues seus a l’interior, després d’haver romàs activa més de cinc mesos des de la seua inauguració el passat mes d’agost. Concretament han sigut 6.967 persones les que han visitat l’exposició a Castellfort i 8.637 a Benassal.
La Diputació conclou l’exitosa edició de ‘La Llum de la Memòria’ que ha exposat a Benassal i Castellfort

La Diputació de Castelló ha conclòs la segona edició de la Llum de la Memòria, una ambiciosa exposició d’art sacre restaurat de la província que s’ha desenvolupat a Benassal i Castellfort. Així la major exposició de patrimoni sacre restaurat de Castelló va tancar les seues portes amb un gran èxit després d’haver incentivat el turisme amb les seues tres seus obertes en tots dos municipis des de la seua inauguració el passat mes d’agost.
El vicepresident de la Diputació i diputat de Cultura, Vicent Sales, ha explicat que “a la vista del bon acolliment que ha tingut la Llum de la Memòria, estem segurs que el balanç de visites serà molt positiu. Hem convertit aquesta mostra en un al•licient més per a conèixer aquesta preciosa zona de Castelló”.
En aqueix sentit, Sales ha assenyalat que “després de les bones valoracions que hem rebut de les persones que han conegut l’exposició, des del Govern Provincial estem convençuts que s’ha complit l’objectiu amb el qual tracem aquesta iniciativa, que és conèixer i posar en valor el ric patrimoni que té la nostra província i que és motiu d’orgull per a tots els castellonencs”.
Cal assenyalar que el vicepresident ha convocat a una reunió de treball als alcaldes dels dos municipis per tal de poder valorar conjuntament el funcionament de l’exposició i com ha repercutit la seua engegada en l’activitat turística tant de Benassal com de Castellfort.
La Llum de la Memòria a Benassal
L’exposició de Benassal s’ha desenvolupat en dos espais tan emblemàtics per a la localitat de L’Alt Maestrat com són el Forn de Dalt i la Torre de la Presó, també restaurats pels serveis de la Diputació de Castelló.
Així, aquestes exposicions inèdites estan compostes per fins a 51 peces d’arqueologia, escultura, pintura, orfebreria, paper i gravats provinents de 27 institucions diferents de la província i Diòcesi de Sogorb-Castelló i Tortosa. A més, el recorregut històric comprèn des de làpides romanes, del jaciment ‘Los Cabañiles’ de Sucaina, a creus gòtiques del segle XV o dibuixos del segle XVIII propietat de la Real Fàbrica de l’Alcora.
La Llum de la Memòria a Castellfort
La tercera seu de l’exposició La Llum de la Memòria s’ha situat en l’Ermitori de la Mare de Déu de la Font de Castellfort, declarat Bé d’Interès Cultural. Després de la recuperació per part de la Diputació de la pintura mural que atresora l’ermitori, aquesta exposició en tan atractiu enclavament mostra més d’una trentena de peces d’art sacre d’estil barroc, rococó i academicista de gran valor patrimonial, religiós i cultural.
El procés de restauració de l’espectacular pintura mural ha comptat amb una reintegració volumètrica i cromàtica mitjançant un estucat de la llacuna central i d’aquelles xicotetes llacunes localitzades en l’escena mural a més per a la posterior reintegració del cromatisme de l’obra emprant colors a l’aigua i la tècnica del regatino.
Cal recordar que tot el relatiu als dos cicles expositius de la ‘Llum de la Memòria’ impulsats pel Govern Provincial, el primer d’ells a Vilafermosa i aquest segon a Castellfort i Benassal, es pot consultar en el portal web “llumdelamemoria.dipcas.es”.
Celebra Sant Antoni aquest cap de setmana a Benassal
-La festa del foc i del patró dels animals tindrà lloc a Benassal aquest cap de setmana, 20 i 21 de gener.
Promoció de la provincia a Madrid, Belfast, Parìs i Bèlgica
La Diputació de Castelló portarà la província a diferents fires turístiques internacionals durant aquesta setmana. Així, la cultura, patrimoni i gastronomia, així com l’àmplia oferta de turisme familiar i esportiu de las localitats castellonenques arribaran a la Holiday World en Belfast (Irlanda), a la Expolangues en París, a la Velo Folis en Bèlgica i a Fitur en Madrid.
La Todolella, primer Centre Permanent de Trail Running acreditat a Espanya
El primer centre permanent de Trail Running acreditat per la Real Federació Espanyola d’Atletisme (RFEA) d’Espanya es desenvoluparà a la Comunitat Valenciana, concretament en el municipi de la Todolella, situat en el cor de la comarca dels Ports (Castelló). Així figura en el conveni signat entre la Real Federació Espanyola d’Atletisme i l’empresa QF Turisme per a implantar a Espanya un model de qualitat d’itineraris senyalitzats de Trail Running.
Morella prepara la festa de Sant Antoni
Morella es prepara per a la festivitat de Sant Antoni que se celebra el cap de setmana del 19, 20 i 21 de gener. D’aquesta manera, s’estan enllestint i preparant totes les activitats que envolten aquesta festa i que involucren als veïns i veïnes de Morella. Així, el Sant Antoni 2018 s’engega amb la representació de la Vida del Sant i la Cremà de la barraca del divendres i el dissabte destaquen les representacions tradicionals de la Sembrà i la Llaurà, el Contrabando, la Gostera, el Mondongo, el Tio de la Figuereta o la Cucafera.
El regidor de Desenvolupament Rural, Rafa Pallarés, ha comentat que “la Confraria de Llauradors s’està esforçant per a mantindre els principals actes de Sant Antoni, ja que enguany no hi ha majorals i són ells qui es fa càrrec”. A més, l’edil ha explicat que “l’ajuntament col·laborem en tot el possible perquè la principal festa de l’hivern a Morella compte amb totes les activitats tradicionals i característiques”.
Una de les activitats que més gent concentra en aquesta festivitat és el sopar de germanor a l’Espai Firal del dissabte. D’aquesta manera, la Confraria de Llauradors i el Gremi de Llauradors i Ramaders han informat que es poden adquirir els tiquets per a assistir a aquest a l’Oficina de Turisme de Morella.
Programació d’actes de Sant Antoni a Morella
El divendres, 19 de gener comença la jornada amb la vestida de la barraca a la plaça de l’església. A la vesprada, a les 20.00 hores comença la Santantonà des de la Casa la Confraria i a continuació es representa la Vida del Sant i la Cremà de la barraca. A partir de les 23.30 hores la tradicional Ronda i Estudiantina amb la Rondalla de Morella.
El dissabte és el dia que concentra més activitats del Sant Antoni morellà. A les 9.30 hores, despertà a càrrec dels Gaiteros de Morella. A les 10.30 hores Pujà del Sant des de la Confraria fins a la Basílica Arxiprestal. A les 13.00 hores, Retaule de les Grupes acompanyats de l’Associació Musical Mestre Candel i els Gaiteros de Morella. En finalitzar, Benedicció dels animals. A les 16.30, representació del Contrabando, la Sembrà i la Llaurà, la Gostera i el Mondongo. A la nit, sopar de germanor a les 22.00 hores i orquestra.
Millores en l’Església del Convent de Forcall
L’Ajuntament de Forcall ha dut a terme la restauració de la teulada de l’església del convent. L’actuació ha sigut possible gràcies a l’ajuda de 15.000 euros de la Fundació Blasco de Alagón.
Premi a l’ús del valencià en els llibrets de festes
La Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport ha publicat en el ‘Diari Oficial de la Generalitat Valenciana’ la convocatòria d’ajudes per a activitats de promoció de l’ús del valencià dutes a terme durant l’any 2018 per les comissions de festes de les Falles, la Magdalena, les Fogueres i els Moros i Cristians, en l’àmbit del territori valencià.
Morella presenta les XV Jornades de la Trufa
Morella ha presentat les XV Jornades de la Trufa on la ciutat concentra diferents activitats gastronòmiques al voltant del diamant negre dels Ports. Així, el regidor de Turisme, Jorge García, i la Presidenta d’Asetmico, Mari Carmen Escuder, han explicat les activitats i menús especials que tindran aquestes jornades, les quals s’inauguren el 26 de gener i s’allarguen fins a l’11 de març. Aquestes inclouen en el seu calendari el cap de setmana gastro-literari Morella Negra com la Trufa els dies 23, 24 i 25 de febrer.
Garcia ha destacat que “es tracta d’unes jornades molt importants per ser un element característic de la gastronomia d’aquesta zona” a més, ha comentat que “els restauradors de la comarca preparen menús especials amb la trufa com a element principal dels plats durant el mes i mig que duren les jornades”. L’edil ha explicat que “enguany hi haurà diferents showcookings on el públic general podrà veure com es treballa amb el diamant negre dels Ports i provar els plats resultants”. D’altra banda, Mari Carmen Escuder, ha recalcat que també s’ofereixen altres activitats com degustacions i tallers amb productes de la zona com el taller d’olis d’oliveres mil·lenàries o el de productes de Morella”.
Les Jornades de la Trufa de Morella cada any tenen més participació dels restaurants locals i d’arreu de la comarca dels Ports. D’aquesta manera, en la XV edició participen un total d’11 restaurants, dels quals vuit són de la ciutat i tres són de la resta dels Ports. D’aquesta manera, Morella comptarà amb activitats gastronòmiques al voltant de la trufa negra durant els caps de setmana de febrer i març.
Morella Negra com la Trufa
Dins de les XV Jornades de la Trufa s’inclou el cap de setmana gastro-literari Morella Negra com la Trufa que enguany compleix tres anys. Aquest festival combina el gènere literari de la novel·la negra amb degustacions de pinxos de trufa i tasts de vins. Així, Morella Negra concentra cada any a diferents escriptors i experts d’aquest gènere per a realitzar presentacions de llibres, taules redones i conferències al voltant d’aquesta. A més, la ciutat entrega el premi Tuber Melanosporum a l’escriptor o escriptora novell del 2017.
Aquesta edició de Morella Negra com la Trufa compta amb un blog propi en el qual s’expliquen les activitats i personalitats d’aquest festival. Aquest es pot trobar a morellanegra.com.
Morella presenta les festes de Sant Antoni 2018
Morella ha presentat la programació d’actes del Sant Antoni 2018. La festa del foc al gener se celebra a Morella aquest cap de setmana i compta amb activitats tradicionals que involucren als veïns i veïnes a participar al llarg de tota la festivitat. La presentació l’han realitzat la Presidenta de la Confraria de Llauradors, Sonia Traver, i el regidor de desenvolupament rural, Rafa Pallarés. D’aquesta manera, les principals activitats del Sant Antoni morellà es mantenen en un any que no hi ha majorals.
Morella crea una oficina d’assessorament per a l’Àrea de Rehabilitació i Renovació Urbana
El termini per a presentar les ofertes per a gestionar l’oficina d’assessorament i tramitació de l’ARRU a Morella està obert. Així, l’ajuntament ha avisat a tots els arquitectes i arquitectes tècnics locals perquè presenten les seues ofertes en 15 dies naturals. D’aquesta manera, es millora el servei de Morella amb un augment de l’atenció al client amb un mínim de set hores a la setmana.
La foto. Zaira i Clotilde guanyen el concurs de betlems de Benassal
Les guanyadores del concurs de betlems de Benassal ja han arreplegat els seus premis. Zaira i Clotilde han sigut els qui més vots han obtingut pel seu preciós pessebre. La resta de participants poden passar per l’oficina de turisme a arreplegar els seus betlems. Des del consistori donen les gràcies i l’enhorabona a tots els participants per les seues magnífiques obres.
Pugen un 30% les visites al Museu de la Valltorta
Segons ha assenyalat l’alcalde de Tírig, Juanjo Carreres, les visites al Museu de la Valltorta han crescut en un 30% en els últims dos anys, passant de 13.106 visitants en 2015 a 17.120 en 2017.
Coneix les jornades de la tòfona de Benassal
El cap de setmana del 17 i 18 de febrer Benassal acollirà una de les cites marcades en el calendari pels amants de la tòfona negra i de la gastronomia: la XV Mostra de la Trufa Negra del Maestrat Castelló Ruta de Sabor.
Pugen les temperatures a Els Ports i l’Alt Maestrat
Durant la passada jornada, les temperatures a les comarques dels Ports i l’Alt Maestrat van donar una xicoteta treva, ja que les temperatures mínimes que van registrar el termòmetres van estar entre els 0 i els 5 graus. Així va ocórrer per exemple a Vilafranca on la mínima va ser de 4,5ºC.
Forcall licitarà el Mesón de la Vila
L’Ajuntament de Forcall tornarà a traure a licitació el Mesónde la Vila després de resoldre el contracte de concessió amb els anteriors inquilins a causa de múltiples incompliments del plec de concessió, com la falta de pagaments.
Així mateix, el consistori va a iniciar una demanda pels impagaments produïts en el Mesón de la Vila i la Casa del Metge; una quantia que supera els 6.000 euros.
En l’última licitació, l’únic interessat en la concessió va ser l’últim propietari.
Tírig aposta pel cicloturisme per a potenciar el seu patrimoni
L’Ajuntament de Tírig, juntament amb la Diputació de Castelló, té entre els seus objectius a curt termini fomentar el turisme en la zona atraient al turista actiu i esportista. Així, des del consistori s’ha plantejat la creació del nou centre BTT “Maestrat”, que amb seu a Tírig, recorrerà diferents punts de la comarca. Valorada en 70.000 euros, l’actuació pretén potenciar els recursos turístics existents, unint-los i posant-los en valor a través de rutes ciclistes per a totes les edats, que puguen realitzar tant famílies com a esportistes. A més, part dels itineraris estan pensats per a ser accessibles i que puguen ser realitzats per persones amb mobilitat reduïda que utilitzen, per exemple, hand-bike.
Aragón apuesta en FITUR por naturaleza y gastronomía
El consejero de Vertebración del Territorio, Movilidad y Vivienda, José Luis Soro, ha explicado las características del estand de Aragón en Fitur, feria internacional de Turismo que se desarrollará en Madrid del 17 al 21 de enero.
17 i 18 de febrer Benassal serà el centre de la trufa
Benassal acollirà els dies 17 i 18 de febrer la XV Mostra de la Trufa Negra del Maestrat Castelló Ruta de Sabor. Aficionats de diferents parts d’Espanya ja han confirmat la seua assistència.
Morella realitza millores a la Confraria i es prepara per als festejos de Sant Antoni
-El Sant Antoni morellà se celebra els dies 19, 20 i 21 de gener
Morella està realitzant diferents actuacions de millora de l’edifici de la Confraria i enllestir-lo per a les festivitats de Sant Antoni de la ciutat. D’aquesta manera, la brigada municipal s’encarrega de fer les diferents reparacions i pintar les parets per a mantenir aquest edifici i enllestir-lo per als dies festius que s’apropen, ja que aquest edifici concentra moltes de les activitats previstes de la festivitat principal del gener a Morella. El Sant Antoni morellà se celebra el cap de setmana del 19, 20 i 21 de gener amb les tradicionals activitats de tot el cap de setmana.
Mirambel en FITUR
Mirambel estará presente en Fitur tras haber sido nombrada como uno de los Pueblos más Bonitos de España. Así, la alcaldesa, Mª Carmen Soler, recogerá en la Feria Internacional de Turismo de Madrid el diploma que la acredita con tal galardón. El acto tendrá lugar en el stand de Andalucía a las 13.30 horas.
225.000 euros per a contractar informadors turístics
Els ajuntaments de la província de Castelló podran contractar informadors turístics gràcies a la partida de 225.000 euros que la Diputació de Castelló dedica a aquest efecte.
Les fotos. El Pregó de Sant Antoni a Albocàsser
Albocàsser ha iniciat els actes de la festivitat de Sant Antoni. El municipi de l’Alt Maestrat ha celebrat el Pregó. Es tracta d’un anunci de la festa que es desenvolupa enfront de la façana de l’església després de la missa dominical. A continuació s’inicia un recorregut de “acapte” pels carrers de la localitat.
Durant aquesta setmana es tallarà la llenya per a emplenar el carro de malea i també es talaran els dos arbres que s’arrossegaran en Les Rossegades. A més en els forns de la localitat els majorals reuniran a voluntaris per a elaborar els pastissos i la coqueta.
L’eclosió de la festa arribarà el cap de setmana vinent amb Les Rossegades. El dissabte al matí arribarà l’espectacular arrossegament pel Carrer Major d’una alzina, un arbre sense fulla i el carro carregat de malea. La crema de la foguera, la Publicata i el repartiment de la coqueta seran uns altres dels actes destacats.
Temperatures al voltant dels zero graus a Els Ports i l’Alt Maestrat
La passada jornada, les temperatures mínimes en les comarques dels Ports i l’Alt Maestrat van rondar ens zero graus. Eixe va ser per exemple el cas de Vilafranca, on la temperatura més baixa registrada va ser de 0.0ºC.
Pel que fa al dia de hui s’espera que les temperatures continuen més o menys igual.
Sant Antoni a Morella del 19 al 21 de gener
Les celebracions en honor al patró dels animals a Morella tindran lloc del divendres 19 al diumenge 21 de gener. Així, el divendres tindran lloc alguns dels actes més significatius de la festivitat. Durant gran part del dia es muntarà i vestirà la barraca per a, a la nit cremar-la i utilitzar les seues brases per a fer una torrà de germanor.
Les plantes de purins. I ara què?
-Article d’opinió de Santiago Pérez, alcalde de Forcall
L’economia de la província de Castelló, té en la ramaderia un sector important que durant els últims anys ha tingut un període molt dur de subsistència i d’inversió per tal de mantindres.
Part d’estes inversions han suposat en molts casos legalitzacions de les explotacions que en el seu moment es van obrir, el benestar animal o d’altres que des de normatives sectorials es van introduint. En molts casos les legalitzacions han suposat que l’administració competent per a donar el vist i plau, demane que es fa en el excedent de purins que es produeix pels animals. I aquí comença el problema de molts d’ells.
Així en la comarca dels Ports, de la que soc jo, hi ha una planta de purins en funcionament en el municipi de La Todolella, que dona servei a ramaders de La Mata, de Forcall i de Todolella. Esta planta, conjuntament amb la de Vall d’Alba, Albocasser, Sant Mateu i Salzedella van construir-se a l’any 1999 amb un cost de 19 milions €, una quantitat astronòmica per a que algunes d’elles pràcticament mai entraren en funcionament.
Aquelles que si van entrar en funcionament, la Vall d’Alba que es va tancar molt prompte i La Todolella, que esta si encara està oberta. Però resulta que no te la legalització com a tal per a que puga ser considerada planta de gestió de purins, per això els ramaders de la zona deuen de buscar moltes hectàrees per poder llançar el purí i així poder legalitzar la seua explotació.
Així després de mes de . anys de la construcció d’estes plantes, resulta que l’única que està oberta ni tan siquiera pot tractar eixos purins. O siga que els ramaders continuen tenint els mateixos problemes que tenien fa uns quants anys, amb la dificultat afegida que cada vegada es demana més restriccions per a poder llançar el purí, com la recient orde publicada al BOE el 11 de novembre que limita els mecanismes tècnics per a poder-ho fe i que per altre costat complica cada vegada més als ramaders.
Ara fa pocs dies, vam tindre l’oportunitat de poder fer una comissió informativa sobre les plantes de purins que va construir la Diputació i que ara vol recuperar per 549.873 € més dels contribuents. La pregunta que es pot fer un es be, recupere estes plantes i les fica en funcionament. Pues no! La veritat que vam assistir a una comissió merament tècnica, el per que es van construir, les previsions tècniques que es van barallar en eixe moment i per que possiblement va fallar eixa previsió a l’empresa que ho gestionava.
Però clar desprès de gastar-nos 19 milions d’euros, 15.000 € en un bufet d’advocats per tal de poder registrar be les finques on es van construir (diners que deuria assolir la concessionària), també assolim 549.873 € més per recuperar els espais on estan les plantes i que no se saben en que es van a utilitzar. Encara que pareix que la de la Vall d’Alba es farà per a fangs de depuradores.
Però clar i les altres? Que passarà i quin us es donarà? I el que es més important, la Diputació de Castelló, ha deixat abandonat i sense solucions per allò per a lo que es van gastar tota eixa milionada d’euros; ha deixat abandonat al sector ramader que cada vegada veu més difícil la gestió dels purins. Encara ressona en els salons i parets de la Diputació de Castelló les paraules del per aquell moment vicepresident de la Diputació Miguel Barrachina i actual president del Partit Popular a Castelló, que va vindre a dir que recuperar eixes plantes pels 549.873 € era una ganga.Per a qui? Per que el problema persisteix i no hi ha fulla de ruta. Una ganga pagar això per unes instal·lacions que estan en desús i que en sis anys es recuperaven gratuïtament al finalitzar la concessió.
La mala gestió del Partit Popular al front de la Diputació en este assumpte provoca que ningú assolisca responsabilitats polítiques, del per que d’estes despeses, i el que es pitjor, que davant del greu problema dels purins que hi ha que solucionar en la nostra província pels ramaders, pels acuifers i per la compatibilitat en altres sectors com el turístic, la Diputació de Castelló ha amagat el cap.
En rebajas, compra con cabeza
Las rebajas de enero suponen una gran oportunidad para comprar artículos necesarios a un precio económico y beneficioso, pero también son una tentación ya que los consumidores, en ocasiones, se ven impulsados a comprar objetos que realmente no necesitan. Por ello, la Dirección General de Protección de Consumidores y Usuarios recomienda efectuar una compra lo más meditada y responsable posible.
Les fotos. La pastada de la coqueta a Forcall
Mentre els homes estaven al bosc tallant la llenya als forns s’han pastat 2000 rotlletes, 700 coquetes de mitja lliura i 600 coquetes.













Las fotos. La Iglesuela del Cid ya tiene listos los pasteles de San Antonio
Los mayorales de San Antonio de La Iglesuela del Cid se han reunido en el horno de la localidad para elaborar los miles de pasteles, rellenos de confitura de calabaza, que repartirán con motivo de la fiesta del patrón de los animales. Los mayorales han contado con la colaboración de numerosos voluntarios y voluntarias, además de conocidos, que se han implicado en todo el trabajo de elaboración. Rubén, en su horno, ha sido el encargado de la cocción.
Los actos centrales de la fesita tendrán lugar el sábado 20 de enero y el domingo día 21. El sábado día 20 a las 10h se iniciará el arrastre de las zarzas. La salida tendrá lugar desde la Era del Olmo. En la actividad se repartirá vino, pasteles y barrecha. Luego todos los participantes comerán en la misma era.
La Sanantonada llegará a las 19h con el recorrido de San Antonio y los demoniosi por las calles del pueblo. El acto acabará con el recitado de los dichos y la quema de la hoguera en honor al santo. La fiesta finalizará con la sardinada popular en el Centro Social. Además habrá bingo y se rifará un cerdo.
-Domingo día 21.
El domingo día 21 de enero tendrá lugar la misa de San Antonio y la bendición de los animales. A continuación se desarrollará la ronda pro las calles de costumbre con el acompañamiento del a rondalla y los cantadores locales.

























Todas las EOI de Aragón tendrán nivel C1
El Departamento de Educación, Cultura y Deporte del Gobierno de Aragón aumentará al menos en seis el número de grupos que existe en la actualidad en las escuelas oficiales de idiomas (EOI) de la Comunidad para estudiar el C1, por lo que este nivel contará a partir de este curso con un mínimo de 34 unidades frente a las 18 que había hace solo dos cursos. De esta manera, todas las escuelas de idiomas de la Comunidad contarán con al menos un grupo del C1, el nivel más alto que se puede alcanzar por el momento en las EOI de la Comunidad.
Incendi a un mas de Morella, ací podeu seguir les notícies dels bombers
Els bombers del Parc de Morella s’han mobilitzat per un incendi que s’ha produit a la vivenda d’un mas. Segons la primera informació hi ha vigues cremades.















































































































































































