Forcall celebra la
Forcall celebra la "pastada" de la coqueta i talla la llenya de la foguera

Forcall està, de ple, en els preparatius de la celebració de la festa de Sant Antoni. Si ja al desembre es va tallar el maio i les costelles que conformaran la foguera aquest cap de setmana ha arribat el moment de tallar la llenya i elaborar les pastes tradicionals associades a la festa.

Enguany la confraria de la Santantonà és l’encarregada de coordinar l’organització. Els homes han eixit a la muntanya per a tallar la llenya que servirà per a “vestir” o recobrir la foguera. Mentre, elles, s’han encarregat d’elaborar una ingent quantitat de pastes. Per a açò s’han utilitzat els dos forns de la localitat. Un d’ells és gòtic, datat en 1246 i està considerant com el forn més antic d’Europa en activitat. Durant una vesprada han preparat més de 2000 rolletes, 700 coquetes de mitja lliura i 600 més xicotetes.

Les rolletes es destinen a les diferents taules i invitacions que es realitzen durant la festa en moments com la Santantonà. Les coquetes de mitja lliura són les que es reparteixen després de la benedicció dels animals a tots els que porten un animal.

L’activitat de Sant Antoni continuarà el pròxim dia 19 amb la “Plantà del Maig” que es realitzarà al migdia i, ja a la nit, el desenvolupament de la Santantonà.