María Ángeles Pallarés: “El dispendi del romanent, un pressupost fictici i unflat i promeses no pressupostades és l’herència rebuda de l’anterior equip de Govern de la Diputació”

162
PUBLICITAT
  • La vicepresidenta primera i responsable de l’àrea Econòmica denúncia “el caos econòmic i la mala gestió” de l’anterior equip de govern de la Diputació de Castelló i la situació financera “preocupant” en la qual es troba la institució provincial
  • “L’anterior govern provincial del PSOE i Compromís ha estat venent fum de projectes i inversions que no s’han executat ni materialitzat”, ha afirmat María Ángeles Pallarés

“El dispendi del romanent, un pressupost fictici i unflat i promeses no pressupostades és l’herència rebuda de l’anterior equip de Govern de la Diputació”. Així ho ha denunciat la vicepresidenta primera de la Diputació Provincial de Castelló i responsable de l’àrea Econòmica, María Ángeles Pallarés, en el transcurs de la roda de premsa en la qual ha exposat “el caos econòmic i la mala gestió” de l’anterior equip de govern que ha comportat a una actual “situació financera preocupant” de la institució provincial.

María Ángeles Pallarés ha iniciat la intervenció informant del “dispendi” de romanents. En este sentit, la vicepresidenta primera ha tirat d’hemeroteca per a recordar que l’anterior equip de govern es va trobar una Diputació sanejada, amb més de 50 milions d’euros de romanents de tresoreria, “fruit de la bona gestió de l’últim govern del Partit Popular en la Diputació”.

Eixe romanent heretat de més de 50 milions d’euros i l’acumulat, exercici rere exercici des del 2020, “fruit de l’escassa execució del pressupost”, ha provocat que s’hagen “dilapidat” un total de 102.533.187,31 euros en romanents en els últims quatre anys. “Una xifra desorbitant comparada amb la irrisòria quantitat que queda en les arques provincials”, ha afirmat María Ángeles Pallarés.

En l’actualitat, la Diputació de Castelló disposa de 2,9 milions d’euros de romanents. No obstant això, en el ple ordinari d’este mes d’octubre que tindrà lloc dimarts que ve dia 24, es portarà a aprovació l’aportació d’1.967.952 euros al Fons de Cooperació Municipal per a la lluita contra el Despoblament dels municipis de la Comunitat Valenciana, “una promesa compromesa per l’anterior equip de govern i l’import del qual no estava reflectit en els pressupostos vigents”, ha lamentat la vicepresidenta.

Durant el mes de setembre passat, la Comissió de coordinació i col·laboració del Fons de Cooperació Municipal de la Comunitat Valenciana, va aprovar l’assignació de la Generalitat Valenciana d’1.967.952 euros a repartir entre els 84 municipis de la província de Castelló en situació de risc de despoblament. La Diputació de Castelló aportarà per la seua part una quantitat idèntica, import que s’ha vist incrementat un 15% respecte a la convocatòria del 2022, “però que no estava pressupostat”, com ha incidit la vicepresidenta.

Amb tot, l’aportació de la Diputació de Castelló al Fons de Cooperació Municipal reduirà dràsticament els romanents de tresoreria a tan sols 900.000 euros.

María Ángeles Pallarés ha continuat expressant la seua preocupació per el “pèssim estat” dels comptes públics i ha lamentat que durant els últims quatre anys “s’haja gastat i compromés despeses futures”. Malgrat tot, la vicepresidenta ha assegurat “que la Diputació que presideix Marta Barrachina complirà amb la paraula donada, com ja està fent des del primer dia, amb respostes útils a les necessitats reals dels castellonencs, prioritzant sempre l’urgent”.

La vicepresidenta ha indicat que per a poder fer front a la delicada situació, el pròxim ple també inclou l’aprovació d’una modificació en el capítol de despeses del pressupost actual per a, així, poder generar un actiu financer que, juntament amb els romanents restants, ascendirà a 6,5 milions d’euros i que es podrà incorporar al pressupost del 2024, “amb la finalitat d’enfrontar la delicada situació econòmica i garantir recursos per al pròxim exercici”.

Esta modificació de crèdit contempla la baixa d’una sèrie de partides “que per la falta d’impuls polític no s’han dut a terme i, per temps, no es podran executar durant el present exercici”, com ha assenyalat la vicepresidenta.

L’alliberament de fons contempla la baixa de diferents partides relacionades amb infraestructures de sanejament i depuració que ascendeixen a més d’un milió d’euros; per al Pla de Promoció de l’Eficiència Hídrica Municipal s’havia reservat 1.250.000 euros, i per al per al Pla de Transició Energètica 1,1 milions d’euros; per a realitzar actuacions al Castell d’Alcalà de Xivert hi havia una partida de 150.000 euros, mentre que per a la rehabilitació energètica i adaptació funcional de l’edifici de l’antic internat, el muntant ascendia als 479.510 euros. Inversió nova en vehicles i en contenidors de residus per 425.000 euros forma part del paquet de despeses que s’alliberaran dimarts que ve i entre els quals també s’inclou un nou servei de creació de contingut audiovisual amb una inversió de 200.000 euros “però que hem pogut anul·lar”, ha declarat la vicepresidenta.

D’altra banda, la responsable de l’àrea Econòmica de la Diputació ha exposat que pel que fa a l’execució de les inversions incloses en el pressupost, “és una altra mostra que el govern del PSOE i Compromís ha estat venent fum en els últims anys i les dades ho demostren, ja que durant el 2022 només es van executar el 46,03% de les inversions reals recollides en els pressupostos, xifra encara bastant més inferior al 63% del 2021”.

Després d’exposar la situació financera “precària” en la qual es troba la Diputació, i preguntada pels pressupostos del pròxim exercici, la vicepresidenta primera ha indicat que “elaborarem uns pressupostos realistes i responsables, ajustats a les necessitats reals dels ciutadans de la província, considerant mostre punt de partida que no és el que ningú ens haguérem imaginat ni desitjat”.

María Ángeles Pallarés ha finalitzat dient que “el compromís clar d’este govern provincial amb la nostra presidenta Marta Barrachina al capdavant és enfocar-se en les necessitats dels 135 municipis i molt especialment els més xicotets, amb el compromís de liderar el progrés a la província. Enmig d’una situació financera desafiadora, la Diputació s’esforçarà per liderar el desenvolupament de la regió i proporcionar solucions efectives per als 135 municipis de Castelló”.