L’ametla del Maestrat i Plana Alta s’oposa a la competencia “deslleial” de les grans torroneres

86
PUBLICITAT

Aquestes, incloses en la IGP, trenquen negociacions amb La Unió i Conselleria per voler imposar els preus de les importacions

“Començant per un etiquetatge que no compleix els requisits i continuant per unes ajudes publiques que no es destinen a anclar a la gent al seu territori i que són pura competència deslleial”. Així s’ha referit el responsable del sector ametler per a La Unió, Ricardo Beltrán, al respecte dels procediments que marquen les grans torroneres de la Comunitat Valenciana.

Aquestes empreses, incloses en la IGP, han trencat les negociacions amb La Unió i la Conselleria d’Agricultura per no voler pagar un preu de l’ametla que cobrisca els costos de producció. La seua voluntat, indica Beltrán, passa per rebaixar els preus fins el punt que és impossible cobrir les despeses de la producció autóctona.

L’impacte a Castelló

“A la zona de Castelló, a la Plana o el Maestrat, són xicotetes empreses molt involucrades en oferir un producte de proximitat però ja vam vore quins preus van marcar l’última campanya les grans torroneres: tirat”, ha considerat el responsable de La Unió, qui recorda el gest de la seua agrupació i la pròpia Conselleria quan, en novembre, les grans torroneres van demanar paralitzar la negociació per la proximitat de la campanya de Nadal.

Ara, superada aquella data, tampoc existeix voluntat d’acord d’eixa banda, explica, “tot i que nosaltres només demanem la legalitat”. Com a exemple de les practiques oposades figura l’etiquetatge de la IGP: “Ja no posa la procedencia del producte, només UE o no UE, que és una forma d’enganyar també al consumidor”.

Al respecte, recorda que eixes empreses “reben ajudes publiques, s’aprofiten dels diners de tots reservats per a anclar a la gent al territori i després el 70% de l’ametla importada per Espanya arriba a la Comunitat Valenciana a un preu que asfixia els agricultors de la terra”.

Per tant, La Unió demanarà de nou a la Conselleria d’Agricultura que excloga al Consell Regulador de les IGP Xixona i Torró d’Alacant i a les seues empreses associades de la possibilitat d’accedir a qualsevol ajuda o subvenció finançada amb línies pressupostàries (pròpies, alienes o cofinançades) de la Generalitat, mentre no usen de manera fefaent ametla produïda en el nostre territori.

L’any passat a més es va importar a la Comunitat Valenciana molt més barat, amb una quantitat mitjana de 3,63 €/kg, la qual cosa suposa un descens del valor del 29% respecte a 2022. Cal indicar a més que el 70% de les importacions d’ametla d’Espanya -el total són 103,6 milions de quilos-, van vindre a la Comunitat Valenciana.