L’Ajuntament de Forcall ofereix autobús per a traslladar les veïnes a fer-se mamografies a l’Hospital de Vinaròs

108
PUBLICITAT

El transport està distribuït en dues jornades per tal assistir a totes les dones de la localitat davant la manca de connexió

El rugit constant del motor de l’autobús i l’animada xerrada d’una desena de dones al carrer trenquen el silenci habitual del municipi a aquesta hora de la vesprada. L’ambient distés fa pensar que es tracta d’un viatge d’amigues, una excursió en un dia i horari poc habituals. És dijous i queden pocs minuts per a les 14 hores, de seguida eixirà el primer dels autobusos que, a iniciativa de l’Ajuntament de Forcall, ofereix la possibilitat a dones del municipi de desplaçar-se fins a l’Hospital de Vinaròs per a realitzar-se la mamografia rutinària de detecció del càncer de mama.

Com si hagueren acordat prèviament la resposta, i es tractés d’un grup més uniforme del que aparentment sembla, coincideixen totes elles en que es prenen el viatge i visita mèdica com una activitat que els permet trencar amb la rutina, un tràmit pel qual, tot i les molèsties, han de passar per a evitar mals majors, incideixen suspenent la frase, evitant pronunciar la paraula maleïda.

Els gestos nerviosos d’algunes, poques, mostren que aquesta anòmala excursió és més delicada en alguns casos, no per l’inconvenient del desplaçament i l’espera (d’unes quantes hores) com, sobretot, pel fet d’enfrontar-se, una vegada més, a la incertesa dels resultats.

Expliquen, i assenteixen la majoria, que el seu entorn està molt sensibilitzat amb la necessitat de sotmetre’s a aquests controls rutinaris, i sense oferir dades concretes, s’interrompen i indiquen que cada vegada pateixen aquesta malaltia innomenable més dones. Per les mirades d’aprovació i el silenci incòmode es percep que totes tenen al cap el nom d’alguna amiga, familiar o coneguda que ha hagut d’enfrontar-se a eixa situació.

L’ambient que sembla haver-se tensat, torna de nou a relaxar-se amb un comentari del conductor de l’autobús. Expliquen ara que algunes veïnes s’ha organitzat per a desplaçar-se amb cotxe compartit fins a Vinaròs, ja que, per motius varis, laborals i familiars, han optat per fer la visita el més breu possible.

Les usuàries del servei de transport municipal no semblen estar molestes per dedicar tota una vesprada a sotmetre’s a aquesta prova, de fet, reconeixen que fer el trajecte en companyia fa que el desplaçament i espera siga més agradable. Amb tot, i malgrat estar totes d’acord, també assenteixen a la reflexió d’una d’elles que resignada comenta que no té una altra alternativa a la proposada pel consistori del municipi.

I, en canvi, sí que la tenen les dones de zones rurals d’Andalusia, Múrcia, Extremadura, Navarra, La Rioja, Cantàbria, Castella-la Manxa o Canàries. Des de fa diverses dècades les autoritats sanitàries autonòmiques han posat a la seua disposició unitats mòbils per a fer mamografies en aquests territoris.

A la província de Castelló, en canvi, el programa de detecció precoç del càncer de mama, amb el qual se cita a dones de 45 a 69 anys, compta amb tres unitats, localitzades en els tres departaments de Salut. A la província de Castelló, segons dades del setembre passat de la conselleria de Sanitat, una de cada quatre dones citades per a una mamografia no es va presentar a l’examen, és a dir, de les 20.000 dones citades, es van fer la prova vora 15.000.

Per tant, el servei que s’ofereix a les dones dels pobles disseminats pel territori és defectuós i pot arribar a provocar, sobretot entre les més joves, que acaben desistint de fer-se aquesta prova. El trasllat fins al centre mèdic i el posterior examen implica, en alguns casos, que les dones convocades hagen d’alliberar-se una vesprada de treball, d’activitats, de faenes relacionades amb les atencions familiars, per a desplaçar-se i condicionar tot un dia a sotmetre’s a aquesta prova.

Importància de la detecció precoç

Segons l’òrgan responsable de Sanitat a la Comunitat, la taxa de detecció ha augmentat en l’última dècada degut, precisament, a la millora i precocitat del procés diagnòstic i a l’evolució del tractament.

Des de l’Associació Espanyola contra el Càncer (AECC) insisteixen que la participació en programes de detecció precoç és fonamental, ja que permet diagnosticar la malaltia en etapes inicials i augmentant les possibilitats de supervivència.

Els programes de detecció del càncer de mama a través d’unitats mòbils implementats ja en algunes zones del país facilitarien el procés a les dones de municipis rurals de tota la Comunitat, com és el cas de les veïnes de Forcall, que a la tensió de sotmetre’s a una prova d’aquest tipus, han d’enfrontar-se, a més, a l’angoixa d’haver de reorganitzar la seua rutina per sotmetre’s a aquest examen.