La Mancomunitat Alt Maestrat dinamitza les AMPA dela comarca

176
PUBLICITAT

Les àrees de Serveis Socials, Joventut i Presidència de la Mancomunitat Alt Maestrat s’han reunit amb les diferents Associacions de Mares i Pares (AMPA) del territori per a informar de plans i iniciatives que es duran a terme durant l’any vinent i analitzar, tant individual com col·lectivament, l’actual moment que travessen. Així doncs, van formar part de la reunió les associacions dels municipis d’Albocàsser, Benassal, Catí, Culla, La Torre d’en Besora, Tírig i Vilar de Canes, la qual es troba en procés de creació. A més, també es va abordar la possibilitat d’establir representants per a reunions futures de La Serratella en mancar d’AMPA.

En la cita es van tractar diversos temes que ja s’han iniciat. En primer lloc, des de l’entitat supramunicipal es va comunicar el desenvolupament del primer Pla d’Infància i Adolescència de l’Alt Maestrat i els objectius que es pretenen complir amb ell. Així, es treballaran enquestes i entrevistes per a conèixer necessitats i mesures que s’han de prendre per a garantir els seus drets efectius. D’altra banda, també es va informar de la intenció de crear Consells d’Infància i Adolescència, un òrgan d’àmbit local de representació, participació i consulta.

El taller ‘Criança’ per al benestar familiar va ser un tema central en la posada en comú d’opinions i posicions. La proposta, a partir de diferents tallers, és un espai de trobada de persones que comparteixen dubtes i experiències des del respecte i la privacitat. Es treballen diferents temàtiques i conductes com educar sense càstigs ni recompenses o acompanyar plors i ràbia. Temes que aborden i contemplen situacions que puguen passar en el si d’una família en el dia a dia i les seves possibles solucions. Així doncs, està dedicat a tot tipus de persones, des dels més xicotets fins a adults que es relacionen amb xiquets i xiquetes. Se celebrarà un taller per mes en un municipi diferent. De moment, Albocàsser i Catí han inaugurat la sèrie i Benassal continuarà amb la programació el 12 de gener amb una sessió sobre les baralles entre germans.

Des del punt de vista de les AMPA es va presentar com és la situació d’enguany. Activitats, formes de finançament o les dificultats a les quals s’enfronten, com la falta de participació o de pressupost, van ser temes principals. Així doncs, el missatge que es va traslladar finalment fa un principal recalcament en la posada en valor sobre les funcions que es realitzen, així com que s’ha de continuar intentant visibilitzar, actualitzar i involucrar a xiquets, xiquetes i les seues famílies. Per a això, es van proposar acords com la creació d’un grup de Whatsapp comarcal per a compartir informació i actes de tots els pobles, compartir extraescolars o editar un núvol en Google Drive on aportar normatives o bones pràctiques amb èxit que es puguen posar en pràctica en altres centres escolars o municipis.

Des de les àrees de la Mancomunitat es va proposar mantenir una reunió amb la Federació d’AMPA de Castelló, que es realitzarà a la fi de gener. La major capacitat de la Federació permetrà revisar i actualitzar tota la documentació de cada associació així com els Estatuts. De la mateixa manera, es plantejarà la formació d’una coordinadora d’AMPA per a la comarca amb la intenció d’obtenir i utilitzar millor els recursos de què disposa cada municipi.