El Senat abordarà la moció de Compromís sobre el futur de la farmàcia rural en la pròxima comissió

851
Farmàcia rural
Farmàcia rural
PUBLICITAT

Nota de premsa Compromís

  • El Govern no preveu mesures fiscals per a sostenir les farmàcies del món rural amb viabilitat econòmica compromesa

Una vegada reactivada la comissió de Sanitat al Senat, el pròxim 13 d’octubre es debatrà la moció de Compromís sobre el futur de la farmàcia rural i la necessitat de garantir la seua supervivència en un moment de depressió que viu el món rural i en que la pèrdua de serveis i població “no afluixen”.

La coalició du reclamant al Govern que no s’oblide del sentir de molta població dispersa i de l’Espanya buidada així com del consens existent amb la necessitat de prendre mesures per a frenar la despoblació en el món rural. El representant valencià recorda que “l’anunci del tancament de farmàcies o xicotets comerços, suposen un drama, especialment en aquells serveis més bàsics i essencials, que són els que minen l’estat d’ànim de la població local o de les parelles joves, per la qual cosa urgeix que l’Administració prenga cartes en l’assumpte amb mesures fiscals”.

Mulet ha recordat que la coalició ja va proposar aquestes mesures davant el dèficit que arrosseguen moltes de les farmàcies rurals amb una viabilitat econòmica compromesa “ja que són un servei indispensable, imprescindible en una pandèmia com la que vivim i vital, per la qual cosa cal evitar que tanquen i debatre sobre aquesta qüestió perquè no quede aparcada. La crisi per la Covid-19 i l’econòmica no han de fer que els polítics ens oblidem del drama que viu el món rural”.

Segons un estudi de 2018 de la Societat Espanyola de Farmàcia Rural (SEFAR) a instàncies del Consell General de Col·legis Farmacèutics, un Fons de Compensació per a les Farmàcies Rurals Essencials podria ser la solució per a aquelles farmàcies que compliren una sèrie de criteris demogràfics, econòmics i sanitaris i per una simple qüestió de justícia i equitat. S’asseguraria així la seua viabilitat económica, es garantiria l’equitat i universalitat en l’accés al medicament i, per extensió, s’apuntalaria el model espanyol de farmàcia. Aquest fons passaria per retenir, únicament, 4 cèntims de cada recepta, la qual cosa suposa un 0,18% de la facturació total (0,37% de la dependent de factura pública) per a aquestes farmàcies. Això donaria viabilitat a les mateixes sense suposar cap despesa pública.

Sense ajudes del Govern


Compromís va presentar al Senat diferents preguntes al Govern i propostes per a atendre aquest sector. Las respostes del Govern van ser “vagues”. Per una part, busquen l’excusa de derivar la responsabilitat a les comunitats autònomes per estar transferida la sanitat, al mateix temps que reconeixen que tocaria canviar legislació estatal però no es comprometen a impulsar aquestes reformes.