Despoblament i joventut, això és (Re)trobar les arrels

697
Despoblament i joventut, això és (Re)trobar les arrels
PUBLICITAT

Un curt documental rodat a Vilafranca que Laura Cubertorer ha presentat com a TFG

Tres joves que viuen a Vilafranca són els protagonistes del curtmetratge documental que ha realitzat l’estudiant de Comunicació Audiovisual Laura Cubertorer per al seu Treball de Fi de Grau, anomenat (Re)trobar les arrels. Amb el tema del despoblament i de la joventut com a punt de partida, aquest documental aconsegueix arribar a les emocions dels espectadors gràcies als testimonis de Zaira, Nacho i Jesús.

Amb un to natural i realista, aquesta peça toca el tema del despoblament des d’un punt de vista més personal i basat en l’experiència dels entrevistats, allunyant-se de les dades i els estudis. Zaira Fabregat destaca la necessitat d’oferir als joves les oportunitats i els serveis necessaris perquè puguen construir el seu futur al poble. Nacho Márquez, per l’altra part, té un punt de vista extern, i ressalta la importància del fet que els mitjans destaquen totes les activitats que es fan al poble, per poder visibilitzar que allò que ocorre ací és igual d’interessant que el que pot ocórrer en les grans ciutats. I Jesús Pitarch, conta de primera mà com ell veu cada vegada més gent del seu voltant que opta per quedar-se al poble, si és que el sistema li ho permet, i aporta un punt de vista més positiu.

Avançant-se a la situació, al documental, que va estar rodat entre març, abril i maig d’aquest any, alguns dels entrevistats ja parlen sobre el tema de la Marie Claire, i ressalten la necessitat de reinventar la població de Vilafranca, de manera que no recaiga tota, o la majoria, de l’economia en una sola empresa.

Així doncs, Laura afirma que “amb (Re)trobar les arrels he pogut complir el somni que tenia en entrar a la carrera, realitzar el meu Treball de Fi de Grau al meu poble”. També, destaca que “amb aquesta peça, es tracta de visibilitzar un problema des d’un punt de vista diferent, donant-li la veu a la gent jove del poble, que a voltes està silenciada, i aportant, en certa manera, un to més positiu a la problemàtica del despoblament”.