Joventut i gent gran comparteix històries personals amb el projecte ‘Dibuixant històries’

78
PUBLICITAT

El projecte ‘Dibuixant històries’ està emmarcat dins del programa ‘Deixa la teua empremta’, un programa de foment del voluntariat, aprenentatge i servei del departament de joventut de la Mancomunitat Comarcal dels Ports i de l’IVAJ (Institut Valencià de la Joventut).

Aquest programa va començar fa set anys amb l’objectiu de portar la joventut a aprendre a generar un projecte de voluntariat mitjançant una anàlisi de la realitat, l’establiment d’uns objectius, veure quines necessitats hi ha i a quines podem donar resposta.

Al llarg dels anys, aquest projecte ha anat desenvolupant-se i ara consisteix en un programa amb un inici i un final marcat que es porta a terme al llarg dels cursos acadèmics. A primer d’ESO es treballa un voluntariat pur mitjançant l’acompanyament d’una acció en un servei del municipi. A segon d’ESO es treballen les històries de vida. Mentre que tercer se centra en l’aprenentatge i el servei. I finalment, a quart i primer de batxillerat es crea un camp de voluntariat amb trobades.

Dins d’aquest programa està l’alumnat de l’institut, de Vilafranca i Castellfort, que realitza accions locals a diferents municipis de la comarca com Forcall, Morella, Cinctorres i Olocau.

Enguany, l’alumnat de segon ESO ha estat treballant les històries de vida mitjançant les arts plàstiques. Dins del projecte ‘Dibuixant històries’, s’ha col·laborat amb la gent gran de la residència, on s’han ajuntat residents i alumnat. Tots han escrit una història de la seua joventut i l’han intercanviada amb la gent de l’altra generació. Així, un jove vilafranquí tenia entre les seues mans una història d’una persona major de la residència i viceversa. Finalment, ambdós dibuixaven un quadre de la història de l’altra persona. Durant l’última jornada d’aquest projecte, que va ser fa una setmana, es van exposar els quadres.

“Al principi els va costar un poc aquest lligam, però va prendre més realisme quan els joves van veure les cartes de la gent gran. Açò els va cridar l’atenció, ja que és una manera de fer més real el projecte. A la residència, la nostra idea era que tot fluïra, que no estiguera estructurat. És un moment personal i volíem veure com sorgia. De seguida el i les joves es van posar a parlar en la gent gran i va ser un moment molt magnífic. Molts d’ells es van quedar en ganes de tornar”, conta de primera mà una de les responsables d’aquest programa, Zaira Fabregat. “S’aprén el que és la responsabilitat social. És important el fet de saber que podem fer coses per a la gent gran mentre nosaltres també gaudim de l’aprenentatge que ens dona compartir moments amb ells. Poder compartir coses amb altres generacions ens pot ensenyar moltes coses. Al final, l’essència de ‘Deixa la teua empremta’ és fomentar la consciència social i fer veure la importància de fer coses als pobles i de gaudir d’això”, conclou Zaira.