Sanitat signa amb els col·legis de Farmacèutics els convenis per a les ajudes de 2017 davant el copagament

726
Conveni amb els col·legis de farmacèutics
Signatura del conveni
PUBLICITAT

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón, i els presidents dels col·legis oficials de Farmacèutics d’Alacant, Fe Ballestero, de Castelló, Sergio Marco, i de València, Jaime Giner, han signat els convenis de col·laboració que estableixen les condicions de dispensació, facturació i pagament de les aportacions pels tractaments farmacològics del col·lectiu de pensionistes i persones amb diversitat funcional que reben ajudes del Consell davant el copagament.

D’aquesta forma, es renoven els acords aconseguits en 2016 per a gestionar les ajudes amb els col·legis de farmàcia de manera que els beneficiaris no hagen de realitzar cap tràmit per a veure’s exempts d’aportació extra a l’hora d’adquirir els seus medicaments.

La consellera ha ressaltat que “des del Govern valencià hem fet un esforç per a destinar en els pressupostos de 2017 un total de 46,6 milions a aquestes línies d’ajuda a pensionistes amb rendes baixes i persones amb diversitat, cinc milions d’euros més que els que es van destinar en 2016 quan vam engegar aquesta mesura”.

“Els decrets aprovats pel Consell estan destinats a combatre les situacions de desigualtat derivades de la introducció dels copagaments l’any 2012 per part del Govern de Rajoy a través del decret 16/2012, una mesura que perjudica als col·lectius més vulnerables”, ha afegit. A més, Carmen Montón ha recordat que al llarg dels dotze mesos d’aplicació dels esmentats decrets, “més de 915.000 s’han beneficiat d’aquestes ajudes”.

Per la seua part, Sergio Marco, president del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Castelló, ha explicat que “és un dia important perquè hem signat una subvenció que ajuda als col·lectius que més ho necessiten, renovem així un compromís que vam iniciar l’any passat i en el que ens situem al costat de l’administració per a treballar conjuntament”.

El Consell va aprovar el passat mes de desembre els decrets que establien les bases reguladores per a la concessió de subvencions a aquests col·lectius per a compensar les despeses relacionades amb la protecció de la salut en l’exercici pressupostari 2017, i que van renovar una iniciativa que ja es va aplicar en 2016.

També al desembre, el Consell va aprovar els acords de col·laboració entre la Conselleria de Sanitat i els col·legis de Farmacèutics de València, Alacant i Castelló que s’han confirmat en l’acte públic de la signatura, de la mateixa forma que es va procedir l’any passat.

En concret, les ajudes van destinades, d’una banda, a pensionistes amb nivells de rendes inferiors a 18.000 euros i, d’altra, a persones amb diversitat funcional amb els següents requisits: menors de 18 anys amb discapacitat diagnosticada amb un grau de minusvalidesa igual o superior al 33% i persones majors de 18 anys diagnosticades amb un grau de minusvalidesa igual o superior al 65%.

Les ajudes són aplicables als tractaments mèdics, tant farmacològics com ortoprotèsics, prescrits per professionals del sistema sanitari públic valencià a pacients residents a la Comunitat Valenciana. Gràcies a aquestes mesures, aquests col·lectius seguiran sense abonar els copagaments farmacèutics i ortoprotèsics, és a dir, continuaran sense pagar pels medicaments receptats pels metges del Sistema Públic de Salut i, a més, en el cas de les persones amb diversitat funcional, accediran a les ortopròtesis que necessiten subjectes a finançament públic sense pagament suplementari.

Increment de cinc milions d’euros

Tal com ha ressaltat la titular de Sanitat, enguany s’ha incrementat l’import total de les ajudes destinades al col·lectiu de pensionistes amb un augment de cinc milions d’euros. D’aquesta manera, serà un total de 40 milions d’euros amb càrrec als Pressupostos de la Generalitat per a 2017 el destinat a aquestes ajudes, davant dels 35 milions aportats en 2016. A més, es destinaran també 6,6 milions d’euros a ajudes per al col·lectiu de persones amb diversitat funcional, amb el que les ajudes per a tots dos col·lectius ascendeixen a un total 46,6 milions d’euros, fet que cosa suposa un increment del 12% respecte al destinat en 2016.

Reducció del 32,1% de la taxa d’abandó de tractaments

Així mateix, Carmen Montón ha destacat que, després de l’aprovació dels decrets en 2016, segons dades de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, la taxa d’abandó de tractaments mèdics “s’ha reduït fins a en un 32,1% entre gener i desembre de 2016 respecte al mateix període de l’any anterior. En concret, per tipus de diagnòstic, destaca la caiguda de l’abandó del tractament de processos relacionats amb malalties cròniques com la hipercolesterolémia en un 34%, la diabetis en un 31% o la hipertensió en un 31%”, ha assenyalat.

Més de 915.000 beneficiaris a la Comunitat en 2016

En els primers dotze mesos d’aplicació dels esmentats decrets d’ajudes davant el copagament, de gener a desembre de 2016, han sigut un total 915.332 persones les que s’han beneficiat d’aquestes subvencions. En concret, 117.637 persones amb diversitat funcional i 797.695 pensionistes amb rendes baixes.

Per províncies, a Alacant han sigut 317.472 persones (284.945 pensionistes i 32.527 persones amb diversitat funcional); a Castelló 122.098 persones (106.102 pensionistes i 15.996 persones amb diversitat funcional); i a València 475.762 persones (406.648 pensionistes i 69.114 persones amb diversitat funcional).