Sanitat inicia demà la vacunació antigripal amb una dosi de reforç de la COVID-19

602
Roda de premsa de la Consellera de Sanitat
Roda de premsa de la Consellera
PUBLICITAT

Nota de premsa Generalitat Valenciana

  • Enguany es destinen 1.285.000 dosis de vacunes enfront de la grip, 8.900 més que en la campanya anterior
  • Barceló: “L’eslògan ‘Tornem a arrimar el muscle’ és una crida a continuar aportant, a continuar lluitant després de la vacuna contra la COVID”

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública començarà demà dimecres a vacunar contra la grip a les persones majors de 70 anys per a fer coincidir l’inici de la campanya antigripal amb l’administració a aquesta franja d’edat de la tercera dosi de la vacuna contra la COVID-19. Enguany hi ha previst destinar a la campanya de la grip un total d’1.285.000 dosis, 8.900 més que la temporada anterior.

La vacunació es realitzarà en els centres de salut, amb cita prèvia per a evitar aglomeracions que comprometen la seguretat de persones usuàries i professionals, i prioritzant als grups més vulnerables.

Segons ha manifestat la consellera de Sanitat, Ana Barceló “enguany ens enfrontem a una campanya especial que simultanejarà la vacuna de la grip amb les dosis de reforç de la vacuna anticovid, però l’experiència adquirida durant aquests mesos de vacunació contra el coronavirus ens servirà per a afrontar aquesta campanya amb l’objectiu de continuar protegint i cuidant a les persones amb major risc”.

Els col·lectius per a les quals està indicada la vacuna de la grip són quatre: majors de 65 anys, persones de risc amb complicacions derivades de la grip (com és el cas de dones embarassades o que acaben de donar a llum), personal sociosanitari i de serveis públics essencials.

Així, Barceló ha indicat que “està previst que les primeres a immunitzar-se siguen les persones de 70 anys, unes 700.000 a la Comunitat Valenciana, que rebran la vacuna de la grip amb una dosi de reforç enfront de la COVID-19”. Aquesta dosi de record serà d’ARN-m (vacunes de Pfizer i Moderna) i es punxarà juntament amb la vacuna de la grip (preferentment, una injecció en cada braç) en els centres d’Atenció Primària. Per a poder rebre-la, hauran d’haver passat almenys sis mesos des de la segona dosi.

Al mateix temps, en aquesta primera fase, es vacunarà a les dones embarassades; als residents i treballadors de centres de majors o amb diversitat funcional, i als professionals sanitaris. L’objectiu és que aquests col·lectius estiguen vacunats en les dues primeres setmanes de la campanya.

D’aquesta manera, una vegada finalitzats aquests grups s’iniciarà la vacunació de la resta de grups de risc: persones entre 65 i 69 anys, persones de 64 anys i menys amb patologia de risc i personal de serveis essencials.

Tots ells podran demanar hora per a vacunar-se cridant al centre de salut o a través de l’APP GVA+Salut (només s’activarà la possibilitat de cita per a la vacuna de la grip a aquelles persones que pertanyen a un grup de risc).

Els objectius que s’han marcat per a aquesta temporada són el 75% de cobertura en persones majors de 65 anys i personal sanitari i sociosanitari, així com el 70% en embarassades i el 60% en grups de risc per patologies.

En aquest sentit, l’eslògan triat per a la campanya de vacunació enfront de la grip és “Tornem a arrimar el muscle”, que tal com ha assenyalat la titular de Sanitat “és una crida a continuar aportant, a continuar lluitant després de la vacuna contra la COVID i a continuar sumant esforços per a protegir-nos i també protegir als qui ens envolten”.

La grip és un procés banal en persones sense patologia, però pot provocar complicacions en persones amb malalties prèvies o en embarassades, i els qui es vacunen tenen un menor risc de patir complicacions. En aquest sentit, la vacuna enfront de la grip ha demostrat durant molts anys que és segura i eficaç.

Importància de la vacuna per a fer front al coronavirus

D’altra banda, Barceló ha recalcat durant la seua intervenció que “la pandèmia no ha acabat” i ha apel·lat a la responsabilitat social per a continuar lluitant contra el coronavirus.

Així mateix, ha recordat que “encara queda un 10% de població sense vacunar”, als qui ha indicat la importància de protegir-se contra el virus. De fet, des de Sanitat continuem posant totes les facilitats amb punts de vacunació mòbils en universitats, concerts i altres esdeveniments” ha manifestat.

Vacuna de la grip i coronavirus

L’administració de les vacunes enfront de la grip, d’acord amb les últimes evidències científiques, és segura en persones que han superat o que pateixen la COVID-19. Els qui ja l’han passada o la pateixen de manera lleu o asimptomàtica, es poden vacunar contra la grip quan acaben els dies d’aïllament recomanats.

En pacients hospitalitzats per COVID-19, el personal sanitari establirà el moment adequat per a administrar la vacunació antigripal tenint en compte la seua condició clínica.

D’altra banda, els contactes estrets d’un cas confirmat que pertanyen als grups en què es recomana la vacunació enfront de la grip podran vacunar-se una vegada hagen superat el període de quarantena sense haver desenvolupat símptomes.