Penyagolosa: 10 visites arran de cel que no et pots perdre

821
PUBLICITAT

A més de ser la muntanya més alta de la província de Castelló, el Penyagolosa i els seus voltants alberguen rutes i llocs que faran les delícies dels visitants més actius aquest Nadal, demostrant que a la Comunitat Valenciana encara hi ha molts tresors inexplorats.

Atzeneta del Maestrat, Castillo de Villamalefa, Costur, Figueroles, l’Alcora, les Useres, Lucena del Cid i Villahermosa del Rio són vuit municipis que pertanyen a dues comarques diferents però que es troben vinculats per un eix comú: el Penyagolosa.

Tots ells formen l’Associació Intermunicipal de Municipis de l’Penyagolosa, que aposta pel turisme actiu de qualitat, i que està realitzant una important tasca de millora i promoció a través del Pla de de Dinamització i Governança Turística Municipis del Penyagolosa, cofinançat per Turisme de la Generalitat Valenciana, Patronat de Turisme de la Diputació de Castelló i la pròpia associació.

I per aquests dies de Nadal proposen una llista de 10 visites per viure “Penyagolosa, arran de cel”:

Ruta dels Molins de l’Aigua – Lucena del Cid. Una de les visites més destacades és la ruta dels molins d’aigua de Lucena del Cid, un preciós recorregut de 17 quilòmetres acompanyant en el seu curs a el riu Lucena, i passant per antics molins d’aigua, hortes i masies. El centre històric de la localitat compta també amb un vast patrimoni històric que mereix sens dubte una visita.

Atzeneta del Maestrat. Situada als peus del riu Montlleó, aquesta petita població està plena d’arquitectura religiosa, amb joies com un retaule barroc de 1744 i una imatge de la Mare de Déu de Betlem que data de segle XIV, a l’església de Sant Bartomeu. La seua antiga torre de la presó, reconvertida en un centre d’interpretació, és un altre dels punts que no cal perdre de vista. Recomanem planificar una sortida per alguna de les seves rutes, com la del Bolívar, ja que totes elles es troben en un entorn natural privilegiat.

Villahermosa del Rio, un poble de conte. Aquest pintoresc poblet situat a la falda d’un turó en la confluència dels rius Carbó i Mayor és famós per les seues casetes blanques, que formen un desordenat conjunt d’allò més característic. A més de l’església de Sant Bartomeu, on està enterrat el compositor barroc José Pradas Gallén, el visitant no podrà deixar d’admirar monuments civils com el pont romà sobre el riu Carbó.

Corder del Maestrat. Si per alguna cosa és conegut el Maestrat és per la seua deliciosa gastronomia. Sabors dels fogons tradicionals que ens fan recordar el valor del bon producte de proximitat. El corder del Maestrat és sens dubte el producte estrella, cuinat en les seves diferents versions és un imprescindible per a qualsevol que vage a visitar la zona.

Camí dels bandejats i Cova de l’Artiga. Costur alberga aquesta ruta en què descobrirem un extens i variat patrimoni: des jaciments arqueològics -amb les seues conegudes termes romanes -, a ermites, castells, mines, molins, fonts, i sèquies que confereixen a aquesta senda una importància cultural i etnogràfica d’alt nivell.

Cedramán. Aquesta pedania de Castillo de Vilamalefa, és un curiós paratge a la vora del riu Villahermosa, sota la majestuosa mirada del Penyagolosa.

El Chorrador o Raig del Villar, a Castillo de Villamalefa. Un salt d’aigua de més de 70 metres d’altura en el Barranc El Centenar, que trobarà el seu complement perfecte amb un esmorzar a la brasa a la localitat.

L’Alcora: Ceràmica i Metal·lúrgia. El Museu de Ceràmica de l’Alcora alberga més de dos segles i mig de producció, principalment de vaixella en pisa fina i porcellana. També compta amb col·leccions contemporànies, ja que des de 1981 l’Ajuntament de l’Alcora organitza el Concurs Nacional de Ceràmica. En aquest poble podrem recórrer també la ruta de la metal·lúrgia de l’Alcalatén, un singular recorregut amb paisatge industrial i preindustrial.

Les Useres: Fonts i Museu del Pelegrinatge. El visitant trobarà a Les Useres un recorregut entre fonts naturals enmig de paisatges privilegiats, ideals per a passejos i descansos. A més, al Museu del Pelegrinatge, s’exposen els estris, aliments, vestimenta que s’utilitzen per al pelegrinatge, i es recreen els llocs típics del pelegrinatge.

Figueroles: arquitectura i gastronomia. La localitat compta amb l’Església de Sant Mateu, de al segle XVII, amb importants retaules de fusta al seu interior. La casa dels Col·legials és un altre punt d’interès, edificada en 1608, i que alberga una preciosa capella oratori amb uns magnífics frescos pintats en 1726. De la seua gastronomia destaquen saboroses receptes tradicionals com la carn de bou o l’arròs amb pilotes. També són típics a els rotllos tous, uns rotllos buits forn a força d’ou, aigua i farina que posteriorment són banyats en sucre. Aquest decàleg per visitants mostra només algunes de les moltes raons per no perdre el Penyagolosa i els seus municipis i per descomptat, no deixar de recórrer una i mil vegades aquest cim que ha estat testimoni de la història de la nostra terra i ha marcat les tradicions i la forma de vida dels pobles que l’envolten.