Paula Mestre i Laura Cubertorer rebran el premi Explorador Andrés

349
PUBLICITAT

El premi Explorador Andrés d’aquest any ha estat atorgat a Paula Mestre i a Laura Cubertorer, que rebran el guardó el pròxim dissabte 17 de febrer a les 12 h a la Casa de la Cultura. Ambdues han tret la mateixa puntuació del jurat, per la qual cosa compartiran aquest premi. Silvia Colom, alcaldessa de Vilafranca, així els ho ha comunicat i els ha traslladat, personalment, la seua enhorabona.

Aquest guardó es va crear per a fomentar els treballs de recerca (treballs final de grau, màster o tesis) relacionats amb el municipi que puguen aportar algun aspecte positiu per a aquest. Junt amb la Medalla de la Vila, el Premi Explorador Andrés es va instituir en l’alcaldia d’Oscar Tena l’any 2014 amb motiu de la celebració del 775 aniversari de la Carta Pobla, atorgada pel noble aragonés En Blasc d’Alagó. Així mateix, aquest any serà l’aniversari número 10 de l’entrega d’aquests dos reconeixements i el número 785 de la Carta Pobla.

El treball de Paula Mestre, graduada en Mestra d’Educació Infantil, és la ‘Recuperació de la Memòria Oral de l’Escola de Masos de la Pobleta de Sant Miquel’. La seua investigació consisteix en una sèrie d’entrevistes a gent de diferents edats, tant alumnes com professors, que van acudir a l’escola de la Pobla, una escola que estava destinada a la gent que venia dels masos de la ‘contornà’. El principal objectiu de Paula era que un fenomen socioeducatiu tan important com ho van ser les escoles de masos no caiga en l’oblit, i és “una manera de lluitar contra la despoblació, cada volta més present en els territoris rurals”, afirma Paula. També, l’autora del treball conta que “és un gran honor rebre aquest reconeixement perquè el poble són les meues arrels, i poder donar visibilitat i contribuir a la recuperació de la memòria d’una part de l’educació tan important per al poble com va ser aquesta escola de masos, que va donar oportunitats a tanta gent en el seu moment, és un gran plaer”.

D’altra banda, el treball de Laura Cubertorer, graduada en Comunicació Audiovisual, és ‘(Re)trobar les arrels. El despoblament i la joventut. Producció d’un curtmetratge documental’. Aquest treball es basa en la investigació sobre el despoblament a l’interior de Castelló i la relació de la joventut amb la problemàtica per a la posterior producció d’un curtmetratge documental anomenat ‘(Re)trobar les arrels’. Aquest documental se centra en tres testimonis que donen diferents punts de vista sobre aquesta temàtica. Laura afirma que “és un treball molt personal i molt proper i em sent molt orgullosa que es puga valorar”. Aquest documental va estar presentat al poble aquest estiu passat i va tindre una molt bona acollida. “Ja vaig agrair en el seu moment a totes les persones que van omplir la plaça aquest estiu i ara també al jurat i a l’Ajuntament per aquest guardó. És tot un plaer poder rebre aquests tipus de reconeixements per aquest treball que, personalment, em connecta amb les meues arrels i que, col·lectivament, pot aportar diferents punts de vista a la joventut vilafranquina i veure un raig d’esperança en aquesta problemàtica”.

Paula i Laura se sumen, així, a una llarga llista de joves guardonats amb aquest premi en anys anteriors com Losar Tena, Javier Soligó, Marta Monferrer, Cristina Albert i Maria Vicente, entre molts d’altres.