Música Trobada conclourà avui la XXXVIII edició del Festival Internacional de Música de Morella Ricardo Miravet

777
Organista durant el festival
Organista durant el festival
PUBLICITAT

Nota de premsa Ajuntament de Morella

  • Aquesta vesprada a les 20.00 hores tindrà lloc el concert de cloenda La dolça melodia a la Basílica Arxiprestal
  • Organistes d’Alemanya i Itàlia, així com la prestigiosa Montserrat Torrent han participat aquest any
  • L’orgue de Turull de l’església és el protagonista del certamen amb els seus més de 300 anys d’història

La 38a edició del Festival Internacional de Música de Morella Ricardo Miravet arriba a la seua fi aquesta vesprada. A les 20.00 hores tindrà lloc el concert de cloenda a la Basílica Arxiprestal amb el grup Música Trobada que oferiran La dolça melodia. Aquesta serà l’última jornada del certamen que gira al voltant de l’orgue de Turull de l’església, el qual té més de 300 anys i 4.000 tubs sonors. Així, cada any, organistes d’arreu d’Europa visiten la ciutat i l’instrument de la basílica, per a mostrar les seues melodies a morellanes, morellans i visitants. A més, durant el festival també es realitzen visites guiades a l’orgue amb molta participació.

Sobre Música Trobada, cal explicar que des de la seva fundació el 2009 es posiciona com una plataforma d’investigació, recuperació i difusió de música antiga i barroca, principalment del patrimoni musical hispànic i valencià. Format per Francesc Valldecabres (direcció), Pilar Moral (soprano) i Regina Fuentes (violoncel), compta amb una plantilla flexible segons els programes presentats, entre els quals destaquen solistes com Carlos Mena, Flavio Oliver, Marina Rodríguez-Cusí, Josep Pizarro, Aurora Peña, Hugo Bolívar, Konstantin Derri, etc.

El grup es dedica principalment als programes de recuperació patrimonial, en què ha preparat repertoris amb música inèdita de Josep Pradas, Pere Rabassa, Francesc Morera i, especialment, Pasqual Fuentes, a qui el grup ha dedicat cinc programes íntegres. A més, també interpreta repertori internacional, com els Stabat mater de Pergolesi i Scarlatti; Dido and Aeneas, de Purcell; Amor i bravura, amb música de Haendel; o els programes Resonàncies del Quixot; Musica Theorica, sobre obres de teòrics hispànics; Plany, al costat de l’artista sonor Edu Comelles; Un valencianet a Madrid, sobre tonades recuperades per Aurèlia Pessarrodona, etc.

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, ha destacat que “el Festival Internacional de Música ha sigut un èxit de participació en els diferents concerts que hi ha hagut des del diumenge amb organistes de primer nivell”. L’edil ha explicat que “aquest any hem disfrutat de la música amb Montserrat Torrent, que als seus més de 90 anys, fa sonar l’orgue de manera magnífica” i ha afegit que “també hem comptat amb la italiana Federica Iannella i l’alemany Johannes Skudlik, així com el director del festival, Arturo Barba”. Finalment, Rhamsés ha aprofitat per a “convidar a disfrutar de La dolça melodia en l’últim concert d’aquest festival amb el grup Música Trobada”.

L’orgue de Turull és de l’any 1719 i el seu aspecte i estat actual a la Basílica Arxiprestal de Morella és resultat de les restauracions de l’instrument a càrrec de Ricardo Miravet l’any 1987 i a la restauració de la façana durant el 2017. La llarga història d’aquest instrument l’havia deteriorat notablement, sobretot a causa de les Guerres Carlines i la Guerra Civil. Tot i la complexitat de les actuacions sobre l’orgue de Morella, el Festival Internacional de Música s’ha celebrat ininterrompudament des de l’any 1982. Miravet també ha restaurat este tipus d’instruments a Argentina, Uruguai i en les pròximes poblacions de Mont-roig o Borriol. L’Ajuntament de Morella va declarar a l’organista, fill adoptiu de la ciutat l’any 1996.