L’home del temps de Vilafranca

122
PUBLICITAT

Ignasi Llopis rep el Premi Nacional 2024 que concedeix l’Aemet amb motiu del Dia Meteorològic Mundial el 23 de març

Un treball minuciós, una dedicació altruista i una tenacitat de dècades de control dels registres del temps a Vilafranca. Són alguns dels mèrits que representa la figura d’Ignasi Llopis (Vilafranca, 1956), col·laborador de la xarxa secundària de l’Agencia Estatal de Meteorologia (Aemet). L’entitat l’ha concedit el Premi Nacional 2024 amb motiu del Dia Meteorolòci Mundial que se celebra el 23 de març.

Com altres col·laboradors, Llopis no és un profesional de la meteologia. De fet, va dedicar tota la seua vida profesional a la farmàcia. Però representa també un voluntari fidel a la tasca diària de controlar els registres de l’observatori del seu poble com uns altres 2.000 fan a la resta del territorio nacional.

Ignasi Llopis és una personalitat a Vilafranca després de 40 anys anotant dades i col·laborant amb l’estació termopluviomètrica com a successor de Francisco Molmeneu. Els dos han publicat dia a dia la informació de l’oratge als comerços i cafeteries i, ja en els 2000, també a la página web de l’Ajuntament de Vilafranca.

Una rutina que ha donat lloc a un arxiu fidel amb el qual són possibles les investigacions del clima a Els Ports però també eixa curiositat que desperta entre la població. De fet, tant escolars com majors segueixen amb interés les visites guiades que Ignasi Llopis fa a l’estació que, com el clima i la resta de mecanismos d’observació, també ha evolucionat cap a la precisió des de la seua posada en marxa el març del 75.

Moltes són les tempestes, nevades i dies d’intensa calor que ha registrat l’observatori, alguns fins i tot dificultant l’accés a Ignasi fins a l’estació, com ara els 86 centímetres de neu acumulats l’any 2020 durant la borrasca Glòria o els 38,5 graus de máxima anotats el 10 d’agost de 2012.

Però l’observador voluntari manté ferma la seua voluntat de contribuir a la documentació dels registres, fins i tot amb el canvi climàtic com a protagonista de l’aquesta era. I, per això, rebrà el Premi Nacional de l’Aemet.