Les fotos. Veïns de La Mata reviuen la Festa de l’Ós a Prats de Molló

1582
Visita de la Mata a Prats de Molló
Visita de la Mata a Prats de Molló
PUBLICITAT

Són moltes les festes que tenen en comú els pobles dels Ports: Sant Antoni, rogatives, festes majors… però si existeix alguna que siga particular d’un únic municipi, aquesta és la festa de l’Onso, a La Mata. Aquesta festivitat representa el despertar de l’onso -ós- que ha estat hivernant a les muntanyes i que torna a la vida amb l’arribada de la primavera.

Ja fa anys que els veïns del municipi coneixen l’existència d’altres festes similars arreu dels països catalans. En concret, el 2015, fa cinc anys, la gran majoria de veïns van visitar Prats de Molló, un municipi francés a la frontera amb Catalunya, per conéixer la seua Festa de l’Ós, una de les més importants i semblants a la de La Mata.
Des de llavors, alguns no han deixat d’assistir-hi, però sempre en grups més reduïts que aquell primer any. Així, el passat cap de setmana, més d’una trentena de veïns de La Mata es van organitzar per visitar aquest municipi i reviure la Festa de l’Ós de Prats de Molló.

Només arribar ja van compartir un dinar de germanor amb els veïns francesos i, a la vesprada, van gaudir d’una trobada amb diversos organitzadors de la festa a Prats i amb membres actius de l’Escola Catalana existent al poble. Un dia que va donar pas al diumenge, moment en què té lloc la Fête de l’Ours.

Tot i ser una de les festes més paregudes a la de La Mata, hi ha moltes variants: a Prats, els joves escollits per sorteig per a fer d’ós es van transformant (vestint) als ulls de tots, amb els crits que els inciten a traure l’essència més animal del seu personatge. També porten una vara que llencen contra algun assistent: així es troben en una mena de dansa en la que la vara torna a passar de la persona a l’ós i, quan aquest té el poder (és a dir, quan torna a tenir la vara), es llença contra la persona a qui ha reptat, caient tots dos enterra i embrutant-la d’una barreja de carbó amb oli. Així, els tres óssos de la festa de Prats, ixen des de dalt de tot del castell i recorren els carrers del poble, ben plens de gent de tot arreu que s’apropa per conéixer la festa. Els segueixen els caçadors, que cada vegada que l’onso tira algú a terra, disparen a l’aire. El recorregut acaba a la plaça del poble, on apareixen uns personatges nous: els enfarinats, homes d’edat adulta vestits completament de blanc i amb la cara enfarinada que donen caça a l’ós, el porten al mig d’un cercle i lluiten per fer-lo seure a una cadira on l’afaiten. Aquesta representació té dues simbologies: per una banda, la mort de l’ós i, per l’altre, la civilització de l’home salvatge, ja que a Prats la figura de l’ós no fa referència només a l’animal, sinó també als homes salvatges que vivien a les muntanyes.

Així, després d’un cap de setmana de molt d’agermanament, els maters tornen dels Pirineus amb moltes ganes de celebrar la seua festa, que tindrà lloc el dissabte 4 d’abril, i desitjant retrobar-se amb els amics de Prats de Molló, amb els qui comparteixen aquesta festa tan especial per a La Mata.