Les fotos: Portell rememora la tradició de peregrinar a Sant Pere de Castellfort

119
Els Pelegrins de Portell
PUBLICITAT

Avui, a les cinc del matí, dotze dones i hòmens han eixit de Portell fins a l’ermitori de Sant Pere de Castellfort. Ha complert així una tradició ancestral, amb més de cinc segles d’història. Han pelegrinat demanant a l’apòstol aigua, salut i pau.   es dotze pelegrines i pelegrins han estat: Emilio Monfort, Chimo Alcón, Esperança Martí, Ismael Gil, Rafael Ferrer, Isabel Romero, Joan Carles Mestre, Ramon Folch, Begonya Querol, Maria Jesús Cruz, Mario Milián i Cesar Querol.

El recorregut comença amb la nit tancada. Els pelegrins travessen la Rambla Cellumbres sobre l’històric pont i des d’allà es dirigeixen fins a Sant Pere de Castellfort. A l’ermita la campana anuncia l’arribada dels pelegrins que, abans d’introduir-se a l’ermita, fan un bes a terra i es dirigeixen saludant cap a la vista del poble que els ha vist partir, Portell. Els pelegrins passen el dia a Sant Pere. En el passat era costum que baixaren a Castellfort, però ara es mantenen a l’ermita.

A la tarda inicien el camí de tornada per arribar a Portell quan cau la nit. A Portell fan l’entrada per l’ermita de l’Esperança. Abans d’entrar a l’ermita fan el mateix ritual que a Sant Pere, es treuen la gorra, saluden cap a Castellfort, fan un petó a terra i s’introdueixen a l’ermita.

Tot el poble surt a rebre’ls. Des de l’ermita de l’Esperança pugen en processó fins a l’església on es dóna per finalitzat el pelegrinatge.

– ‘Els Pelegrins’

Aquesta pregativa, d’origen medieval, es realitza de la mateixa manera, amb l’excepció de la inclusió de les peregrines, des d’almenys 1575. És una de les poques de la Comunitat Valenciana que manté el seu misticisme, religiositat i rigor.

La llegenda explica que ‘Els Pelegrins’ tenen el seu origen en tretze homes que van viatjar a Roma, a peu, per demanar-li al Papa una benedicció que portés salut i aigua al seu poble. D’aquells, només un va aconseguir, catorze anys després, tornar a casa seva. I ho va fer amb una promesa: anar a l’ermita de Castellfort a honrar Sant Pere, el primer Papa, que també li podia concedir la petició.