La Càtedra AVANT de l’UJI analitzarà les necessitats d’habitatge i mecanismes fiscals per a fer front a la despoblació

872
UJI
PUBLICITAT

La Comissió Mixta de Seguiment de la Càtedra AVANT ha presentat la memòria d’activitats i les noves propostes per al -pròxim curs

La Comissió Mixta de Seguiment de la Càtedra AVANT (Agenda Valenciana Antidespoblament) es va reunir el passat mes de desembre per a presentar la memòria de les activitats realitzades en el marc de la Càtedra durant el 2020 i aprovar la proposta d’activitats per al 2021. A la reunió van assistir per part de la Generalitat la directora general d’AVANT, Jeannette Segarra i el subdirector d’AVANT, Evaristo Martí; Regina Campos de la FVMP, Delfina Miravet de la delegació de la Generalitat a Castelló, i en representació de les universitats els professors José Mª García Álvarez-Coque de la UPV, Antonio Martínez Puche de la UA, Jorge Hermosilla professor de la UV i vicerector de Projecció Territorial i Societat, i en representació de l’UJI la vicerectora de Cultura i Relacions Institucionals Carmen Lázaro i el professor Vicente Budí com a coordinador de la Càtedra AVANT en l’UJI.

La Càtedra AVANT es va crear al març de 2019 i sorgeix del conveni marc de col·laboració signat entre la Generalitat, a través de la Presidència, la Universitat de València (Estudi General), la Universitat Politècnica de València, la Universitat Jaume I de Castelló i la Universitat d’Alacant.

En 2021 s’incorpora a la xarxa de càtedres AVANT la Universitat Miguel Hernández, amb la qual la Càtedra comptarà amb la presència en les cinc universitats públiques valencianes i la coordinació de les Càtedres continuarà estant a la Universitat Jaume I.

Durant l’any 2020 la Càtedra AVANT-UJI, creada com una estructura acadèmica i investigadora per a fer front al greu problema de la despoblació i la necessitat d’escometre polítiques de desenvolupament rural específiques, ha organitzat diverses activitats. Entre elles cal destacar les jornades de presentació i difusió de la Càtedra i la participació en jornades relacionades amb la lluita contra la despoblació, com per exemple la jornada sobre polítiques de cohesió de la UE celebrada a l’UJI el 27 de novembre i organitzada per la Diputació de Castelló, docència en el MOOC «Despoblació Rural. Problema i Solucions» que va organitzar i va impartir la Càtedra AVANT a la UPV, o la participació en el documental produït per la Universitat de València sobre despoblació dins de la sèrie Docuforum.

Els projectes de treball de la Càtedra AVANT-UJI per al 2021 se centren en tres aspectes que comprenen la col·laboració de la Càtedra de l’UJI i la resta d’universitats valencianes amb la DG AVANT.

El primer consisteix en tasques d’assessorament i realització d’informes i estudis sobre la situació de la despoblació en la Comunitat Valenciana, i en concret a la província de Castelló. Entre les accions a destacar està continuar amb el desenvolupament del Pla Estratègic Valencià Antidespoblament, així com l’estudi de mesures concretes com són l’anàlisi de necessitats d’habitatge i propostes per a municipis d’interior, així com mecanismes fiscals que contribuïsquen a fer front a la despoblació.

El segon aspecte en el qual se centrarà la Càtedra serà en la realització d’activitats coordinades de difusió entre les cinc Càtedres AVANT i la posada en marxa d’un pla de comunicació coordinat entre les Càtedres. Està prevista la realització de jornades en el territori de debat, amb la participació d’agents locals entorn de temes relacionats amb la despoblació amb la participació de les Càtedres.

Finalment, quant a la difusió acadèmica, en el cas de l’UJI, la Càtedra AVANT organitzarà un esdeveniment internacional d’anàlisi de les dinàmiques de població des d’una perspectiva europea. La trobada titulada Depopulation dynamics and territorial inequality: trends and future, va haver de ser ajornada en 2020 i està prevista per a setembre de 2021, i pretén ser un fòrum de debat internacional amb investigadores i investigadors europeus experts en la matèria.