Els més joves de l’Alt Maestrat s’uneixen amb la música i la llengua

326
Els més joves de l'Alt Maestrat s'uneixen amb la música i la llengua
PUBLICITAT

Xiquets i xiquetes dels diferents col·legis de la comarca de l’Alt Maestrat es van ajuntar el dissabte passat per a participar en l’activitat formativa l’Escola Canta. Des de la Generalitat Valenciana i els Ajuntaments dels pobles, es dona suport a aquesta activitat que permet als més joves endinsar-se en el món de l’expressió artística musical i escènica per mitjà de la preparació i la interpretació d’una composició musical, concretament, una cantata.

Enguany, amb música de Marcel Ortega i text d’Isabel Marín, l’obra que van interpretar els i les alumnes era “La missió de Robi”. El CEIP Alcalde Fabregat, de Benassal i Ares, el CEIP Joan Brusca, d’Albocàsser, el CRA l’Aiguaneu, de Catí, Culla, La Torre d’En Besora i Vilar de Canes, i la Banda de Música Font d’En Segures de Benassal, van interpretar conjuntament aquesta obra al pavelló poliesportiu de Benassal, que va ser l’amfitrió d’aquesta edició.

Per a preparar-se el concert, els centres duen a terme diferents activitats durant tot el curs. Primer, el professorat se sotmet a unes jornades de formació per tal d’analitzar la partitura i el text de l’obra. A partir de recursos didàctics i material divers, el professorat treballa dins d’horari lectiu la cantata amb els seus i les seues alumnes. I finalment, la interpretació de l’obra es porta a terme al concert de cloenda del projecte, on tots els alumnes participants interpreten “La missió de Robi” acompanyats i acompanyades de la banda de música participant.

La Banda de Música, per la seua part, també dedica temps a la preparació d’aquest acte. La composició musical de Marcel Ortega i Martí, director de la Banda Municipal de Castelló, consta de sis moviments anomenats ‘Robi l’extraterrestre’, ‘La Cançó de la Il·lusió’, ‘L’avi Pau’, ‘La Cançó dels Estels’, ‘Tots som singulars’, ‘La Rumba de la Diversitat’.

Així doncs, per mitjà d’aquesta activitat es pretén donar suport als Plans de Normalització Lingüística de les escoles, i promoure l’ús del valencià. A més, dona a conéixer a l’alumnat i al professorat les entitats artístiques i culturals dels diferents pobles del territori valencià. El músic de la Banda de Música Font d’En Segures de Benassal, Gabriel Barreda, afirma que “va ser una experiència molt enriquidora, encara que la dificultat tècnica de la composició era elevada, tenia la part positiva de poder fer música al ritme de les veus i coreografies dels xiquets i xiquetes de les diferents escoles”.