Benassal ret homenatge al llegat de l’historiador local Pere-Enric Barreda i Edo

104
PUBLICITAT

Poble i entitats de Benassal i de tot el país han recordat i homenatjat la figura de l’historiador, escriptor, professor i doctor en Filologia Clàssica, Pere-Enric Barreda i Edo. Els Porxos de la Mola de Benassal han acollit el darrer cap de setmana un acte que ha servit per a reconéixer el llegat intel·lectual i acadèmic, així com la tasca literària i cultural imprescindible per a entendre Benassal. Però no només Benassal: també pobles veïns com Culla, Vilafranca, Catí o Ares del Maestrat foren objecte d’estudi, amb el qual es va recuperar tradició i memòria de cada municipi en una tasca sense precedents en el territori.

L’acte es va iniciar a l’Ajuntament de Benassal, des d’on va partir un passacarrer fins a la Mola amenitzat amb la Banda Municipal Font d’en Segures de Benassal. L’homenatge, organitzat per la Fundació Carles Salvador i el consistori local, va comptar amb la participació i presència de representants civils, polítics i culturals del municipi. Així doncs, Andreu Beltran, patró de la Fundació Carles Salvador, va presentar tot l’acte amb l’acompanyament d’Èlia Garcia, alcaldessa i presidenta de la Fundació Carles Salvador, que en el primer torn de paraula va mostrar l’agraïment per la nodrida presència de públic.

Vicent Pitarch, membre fundador de la Fundació Carles Salvador, va continuar amb les participacions orals. Entitats acadèmiques i culturals com el CEIP Alcalde Fabregat, el Grup de Recuperació de la Memòria, el Centre d’Estudis del Maestrat, l’IES Pere-Enric Barreda i Edo o Maestrat Viu també van aportar diferents visions i perspectives sobre la dimensió de l’herència patrimonial i cultural que va deixar l’historiador Barreda i Edo. L’expresidenta de la Fundació Carles Salvador, Mari Luz Monterde; i familiars de l’historiador, també van participar al llarg de l’acte. La música de la Banda Municipal Font d’En Segures, amb el director Ricard Fortea, va protagonitzar la cloenda d’un acte que ret homenatge a una figura principal per a comprendre el passat i el present de Benassal.

  • Pere-Enric Barreda i Edo

Pere-Enric Barreda i Edo va esdevindre una autoritat cultural amb treballs i recerques històriques i especialitzades en textos medievals i contemporanis, amb èmfasis en els principis del segle passat en època de normativització lingüística i protagonisme per al mestre i poeta Carles Salvador. Així doncs, Barreda va ser patró de la Fundació Carles Salvador i cronista oficial de Benassal. A més dels seus estudis i treballs d’àmbit llatí i clàssic, la bibliografia creada per Pere-Enric Barreda i Edo va destacar per les investigacions en l’entorn comarcal de l’Alt Maestrat i pobles pròxims a Benassal com Ares del Maestrat, Catí, Culla, Vilafranca o el Maestrazgo terolenc. Així doncs, la seua decisiva tasca d’investigació va servir per a crear nous significats entorn de l’etnologia, costums, tradicions, identitat i memòria dels municipis.