El PSPV de Castelló reivindica la unitat entorn la promoció i protecció del valencià amb motiu del 40 aniversari de la Llei d’Ús i Ensenyament

136
Ruth Sanz
Ruth Sanz
PUBLICITAT

La portaveu socialista, Ruth Sanz, reclama desterrar l’ús polític de la llengua per a generar crispació i demana a les institucions que fomenten l’ús en l’educació, l’administració i l’empresa per a garantir la seua vitalitat

La portaveu del PSPV de Castelló, Ruth Sanz, reivindica la recuperació de “la unitat” entorn la promoció i protecció del valencià quan es compleixen 40 anys de l’aprovació de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià a les Corts. Sanz recorda que, aquesta normativa, va ser la quarta tramitada i validada pel parlament autonòmic i va suposar una ‘bocanada’ d’aire per a una llengua “perseguida i prohibida durant dècades pel règim dictatorial de Franco” i obria noves perspectives per a recuperar l’ús social i el prestigi arrancats en 1936.

La representant socialista lamenta que, després de dècades de consens, la recuperació de la llengua pròpia “estiga en dubte” des de les institucions governades per PP i Vox i que s’haja convertit “en arma de confrontació entre valencians”. “El valencià és un element patrimonial i cultural que identifica i dona singularitat al nostre poble i ens molesta que, els que s’autodenominen ‘grans defensors de les senyes d’identitat’, ara releguen i oprimisquen la llengua”.

La dirigent del PSPV critica les accions de l’actual Consell de Mazón i l’acusa d’apostar pel monolingüisme i d’utilitzar la llengua com a instrument de crispació política. Ruth Sanz posa l’accent que la Comunitat Valenciana és un poble bilingüe i que la convivència en harmonia entre el valencià i el castellà ha de ser motiu d’orgull. “Demanem que la llengua dels valencians deixe de ser una eina de confrontació i menyspreu. La llengua no hauria de ser motiu de divisió, sinó un element que enriqueix la nostra identitat cultural”, afirma la socialista.

Mesures de protecció
La portaveu castellonenca insta a l’executiu autonòmic i als ajuntaments a adoptar polítiques prioritàries per a fomentar l’ús del valencià en l’educació, l’administració pública i l’empresa. Sanz sol·licita que es mantinguen les hores d’ensenyament en valencià, es garantisca un nivell òptim de la llengua pròpia entre la població escolar i s’impulse À Punt com a motor de producció audiovisual en valencià. A més, destaca la importància de revitalitzar el seu ús en àmbits com la premsa, el cinema i el teatre.

“Des del PSPV denunciarem tots els atacs a la llengua i combatrem els discursos que titllen el valencià de llengua ‘imposada’ i que només busquen augmentar la desafecció cap a la llengua i la reducció del seu ús social perquè acabe desapareixent”. En aquest sentit, lamenta que en els últims mesos s’hagen incrementat els atacs amb la retirada de revistes, el veto a actuacions musicals o boicots a obres de teatre “que per a res ajuden  a normalitzar el seu ús”. “La diversitat lingüística és un reflex de la nostra riquesa cultural, i és responsabilitat de tots preservar i enriquir eixe patrimoni”, conclou.