El Centre d’Estudis dels Ports ompli l’agost d’activitats a tota la comarca

238
Jornades de Cinctorres del 5 i 6 d'agost.
PUBLICITAT

El Centre d’Estudis dels Ports (CEP) ha organitzat tota una seguida d’actes culturals i científics als diferents municipis de la comarca dels Ports. Així doncs, els actes no es fan esperar i comencen aquest cap de setmana a Cinctorres, la Pobleta de Morella i Olocau del Rei. A Cinctorres, durant dissabte i diumenge, tindran lloc les Jornades de divulgació científica: Esclats de ciència, en homenatge a Miquel Guardiola Fígols. A la Pobleta, el dissabte 5 d’agost a les 11:30 h es celebrarà un diàleg sobre l’article publicat a la revista Papers dels Ports La Dansa del Pastor de la Pobleta, entre els autors Jordi Parra, Vicent Doménech i Sandra Quemades i Joaquim Dolz. Mentre que a Olocau del Rei s’inaugurarà, el diumenge 6 d’agost, a les 19 h a la Sala de la Vila, l’exposició La Guerra Civil als Ports i a l’Alt i Baix Maestrat. El comissari de l’exposició, Ricard Martí, hi farà una visita guiada.

Cinctorres tornarà a acollir actes el dijous 10. A les 19.30h, a l’Oficina de Turisme, Jordi Marín i Julià Pastor dialogaran sobre Futurs (im)possibles? Escenaris postcol·lapsistes. El divendres 11, la Sala de Justícia de l’Ajuntament de Morella acollirà la presentació dels llibres Florencio Pla ‘La Pastora’. La dignitat robada, d’Elena Solanas; i La Petjada d’El Rubio, l’últim company de La Pastora, d’Òscar Meseguer. A continuació s’inauguraran les exposicions i els autors faran visites guiades a: La Ley de fugas als Ports i al Maestrat, de Lluís Ibáñez; i Maquis, de Jesús Monterde.

El dissabte 12, a les 19h, la mateixa sala morellana acollirà la xerrada de Conxita Solans sobre República i Guerra Civil. El protagonisme de les dones a través de la imatge i la propaganda. A continuació serà la inauguració i visita guiada a l’exposició: La dona durant la segona República i la Guerra Civil espanyola, A càrrec de Conxita Solans i Antoni Arnau, comissaris de l’exposició organitzada pel Centre d’Estudis i Documentació de la Guerra Civil Espanyola, de la Fundació Caixa de Vinaròs. També el dilluns tindrà protagonisme Morella amb Antoni Eixarch, qui parlarà sobre els ninotaires de la comarca: Josep Peñarroya (creador dels personatges Don Pío, Gordito Relleno, Pitagorín i d’altres en la revista Pulgarcito i co-fundador de Tio Vivo) i Eugeni Giner (creador de l’Inspector Dan i Lolita i Enrique, a Pulgarcito i Tio Vivo). A continuació farà una visita guiada a l’exposició que va comissariar, al Forcall, amb Ferran Sales, impulsada per la Colònia Forcallano-catalana, sobre els ninotaires de la comarca.

El diumenge 13, a les 19 h, al Saló d’Actes de l’Ajuntament d’Olocau, Soraya Sales i Javier Soligó presentaran les seues fotografies i obres plàstiques publicades a la revista Papers dels Ports. Seguidament, Javier Soligó explicarà el mural que ha fet al poble.

La setmana de després torna Cinctorres a tindre el focus: l’Oficina de Turisme acull el dissabte 19 a les 19.30h un diàleg sobre el llibre Els Ports: franquisme i repressió, ciutadania i memòria (Premi Institut Obrer de València de Memòria Històrica, atorgat per la Societat Coral el Micalet) entre l’autor, Joan Lluís Porcar i Jordi Tàrrega. Un día després, a les 12.30h a la Balma de Sorita, Miguel Ángel Troncho inaugura Un món de mirades, geografia humana dels Ports. També en diumenge, a la Sala de Justícia de l’Ajuntament de Morella a les 19.30h es farà la presentació de l’estudi, publicat a la revista Papers dels Ports, Caixestes de remeis del segle XIX, de Julià Pastor, qui dialogarà amb Miguel Armengot, metge.

La mateixa sala acullirà, el dimarts 22 a les 19h, la presentació del llibre de Núria Sauch Trienio. El sueño liberal amb un diàleg amb Conxa Rodríguez, periodista i escriptora. Per últim, la Casa Social de Vilafranca tancarà la programació de l’agost als Ports amb la presentació dels articles de la revista Papers dels Ports Les societats caçadores i recol·lectores al terme de Vilafranca, per Dídac Román; i Els noms comuns de les plantes a Vilafranca (II) per Ricard Pitarch.