Diputació i Conselleria reforçaran la defensa de la Memòria Democràtica a Castelló

738
PUBLICITAT

La Diputació de Castelló i la Conselleria de Participació, Cooperació i Qualitat Democràtica reforçaran la cooperació entre totes dues administracions per a impulsar les exhumacions i defensar l’aplicació de la Memòria Democràtica a la província, una de les grans apostes de la nova Diputació que lidera des d’el mes de juny passat José Martí.

El president de la institució provincial ha subratllat, en una compareixença al costat de la consellera, Rosa Pérez; la diputada provincial de Memòria Històrica, Tania Baños, i el director general de Qualitat Democràtica, Responsabilitat Social i Foment de l’Autogovern, Iñaki Pérez, que “una de les nostres línies fonamentals, des del minut zero, és tindre coordinació constant i fluida amb la Generalitat, perquè la coordinació entre administracions és fonamental, i més en temes tan sensibles i tan abandonats fins ara en aquesta província com el de la Memòria Democràtica”.

En aquest sentit, ha deixat palés que “de la mà de Tania Baños hem agafat aquest tema amb interés, il·lusió i força, i vull deixar bastant clar que li prestarem especial interés durant l’actual legislatura”. José Martí ha posat com a exemple a la pròpia consellera, Rosa Pérez, “que ja en la Diputació de València va posar especial obstinació en aquesta qüestió quan va arribar un govern progressista, de la qual podem aprendre molt”.

Sobre la reunió celebrada aquest matí en el Palau Provincial, el president Martí l’ha qualificada de “profitosa” perquè “hem tractat qüestions molt lligades a la nostra línia d’actuació enguany”. La Diputació compta amb una partida per a 2020 de 100.000 euros, “i ja estem treballant perquè els ajuntaments i les associacions de Memòria Històrica puguen beneficiar-se d’aquestes partides, destinades tant a temes d’exhumacions com a projectes vinculats amb la matèria”.

José Martí recorda que “una de les nostres línies més sensibles és la de desenvolupar una atenció especial cap al món rural, i considerem que actuacions vinculades a posar en marxa itineraris de la memòria, com per exemple la famosa línia XYZ, pot servir per a qüestions pedagògiques per als estudiants, però també per a impulsar actuacions culturals i turístiques que beneficien econòmicament als nostres pobles.

Per part seua, la consellera no ha ocultat la seua satisfacció “per tindre al costat per fi a la Diputació en aquesta nova etapa” per a impulsar polítiques en defensa de la Memòria Democràtica, unes actuacions en les quals “la coordinació” a l’hora atendre peticions d’exhumacions “és fonamental”.

La conselleria comptarà per al present exercici de diferents línies de subvencions per a exhumacions, itineraris de la memòria o actuacions vinculades a la Memòria Democràtica, a les quals sumarà adjudicacions directes per contra d’exhumacions en la Comunitat Valenciana, algunes d’elles a la província de Castelló. Un altre dels reptes de la conselleria és poder crear un Banc d’ADN per a poder millorar el treball de la identificació dels cossos que es localitzen en les exhumacions, com ja existeix en altres comunitats com Catalunya, País Basc, Navarra o Andalusia.