Del Maestrat al Senegal

373
PUBLICITAT

Rocio Martínez, veïna de La Salzadella i de Tírig, resideix actualment al Senegal, on s’ha muntat un negoci de rutes personalitzades que aposten per un turisme local arreu del país, i així s’està guanyant la vida al país africà.

Fa tres anys va ser quan Rocío es va enamorar del Senegal, de la seua gent i de la seua cultura. “Cansada de viatjar per molts països europeus vaig decidir d’aventurar-me un poc més i fer un viatge de 15 dies al Senegal per començar a conéixer l’Àfrica subsahariana. Tant em va agradar i tan sorpresa em vaig quedar en la forma de viure d’allí i en l’amabilitat de la gent que en menys d’un any vaig tornar sense viatge de tornada” explica Rocío. El Senegal és el país de l’hospitalitat, on tot el món està disposat a donar-te a menjar, deixar-te on dormir i d’oferir-te tot allò que necessites. Va ser per totes aquestes coses que Rocío va decidir quedar-se a viure al Senegal en acabar la carrera de fotografia i producció audiovisual.

Salif, company de Rocío, fa 15 anys que treballa amb diverses agències de viatges senegaleses. Tota aquesta experiència li ha portat a voler crear una agència diferent per a apostar pel kilòmetre 0. “Junt amb el meu company Salif hem creat Descubre Senegal, una eina de turisme diferent de l’habitual. Amb ella hem creat una altra opció de turisme, una opció més real, més respectuosa i més local. Treballem amb guies locals de cada zona del Senegal, així aconseguim que els visitants tinguen una experiència molt més pròxima a cada ètnia. Descubre Senegal és un turisme des de dins, coneixent tu mateix la manera de viure de la seua gent” afirma la salzadellana.

Aquesta aventura ha suposat una sèrie d’opinions entre la gent propera a Rocío, però açò no li ha frenat en cap moment i ha continuat fidel als seus pensaments. Conta que “uns dies abans d’endinsar-me amb aquesta aventura una persona em va dir que no sé com ho faria perquè no era molt bona en els idiomes. Això se’m va clavar entre cella i cella i amb menys de tres mesos ja entenia perfectament el francés. Ara ja sé francés, wolof (l’idioma comú del Senegal) i el Diola (l’idioma de l’ètnia on estic vivint)”. La gent local en la qual viu Rocío no sol parlar quasi francés, fet que l’ha impulsada a aprendre les llengües locals.

Actualment, Rocío i Salif treballen per a intentar obrir una finestreta perquè tot el món tinga l’oportunitat de conéixer com és el Senegal, com és la seua gent i com poden vindre a descobrir-lo. Açò ho estan portant a terme a través de les xarxes socials.

“Quan ja feia uns mesos que estàvem treballant amb el turisme em vaig adonar que no podia transmetre tot allò que jo estava aprenent vivint a casa d’una família. Així que vam plantejar l’opció de col·laborar amb diferents famílies del nostre poble perquè pogueren compartir les seues cases i fer un viatge molt més real i proper”. D’aquesta manera s’aconsegueix portar economia als pobles, on la vida és un poc més difícil que a les ciutats. “Per a mi el Senegal és sinònim de tranquil·litat, aprenentatge, generositat i solidaritat”, tanca Rocio.