Castellfort crema la primera foguera de Sant Antoni de la comarca dels Ports

271
PUBLICITAT

La presidenta de la Diputació, Marta Barrachina, acompanya les majoralesses, veïns i visitants a l’apoteosi festiva del patró dels animals.

Castellfort ha celebrat el primer Sant Antoni de la comarca dels Ports i un dels primers santantonis de la província. Aquesta festa ha comptat, per primer cop, amb una organització integrada completament per dones. Les majoralesses han estat les encarregades de tirar endavant la coordinació dels actes amb la col·laboració de tot el poble. Des de l’Ajuntament de Castellfort, l’alcalde, Juan Manuel Segura, els ha agraït la dedicació en nom de tot el poble.

Dissabte a la nit va tindre lloc la culminació de la festa amb el sopar a la Confraria, la benedicció dels animals davant de l’església parroquial, el repartiment de la coqueta farcida de confitura de carabassa i l’apoteosi del foc amb la crema de la monumental foguera. La jornada va comptar amb la presència de la presidenta de la Diputació de Castelló, Marta Barrachina, que també va estar acompanyada per la vicepresidenta provincial, María Ángeles Pallarés i el diputat de bombers,
David Vicente Segarra.

Tots ells, amb centenars de persones, i procedents d’altres municipis, van contemplar l’espectacular crema de la foguera, controlada en tot moment pels efectius de bombers presents.

Abans d’arribar a l’apoteosi festiva la jornada de dissabte també va ser de preparatius, ja que durant tot el dia es va treballar a l’arrossegament dels troncs i al muntatge de la foguera a la plaça.

Majoralia i col·laboració

La majorala de Sant Antoni de Castellfort ha desenvolupat una intensa feina per fer possible el manteniment de la festa. Així, el dia 6 de gener, amb els Reis Mags ben recents, tot el poble es va reunir al local de la Confraria per elaborar les “coquetes” que a Castellfort pesen mig quilo. La massa, amb una singular forma culminada pel cordonet s’ompli de confitura de carabassa i es cou al forn. Els pastissos van recoberts de sucre. A més d’elaborar els pastissos, els preparatius també se centren a la muntanya, on els voluntaris, proveïts de tractors i eines, tallen els troncs i llenya necessària per a conformar l’estructura de la foguera i vestir-la amb la malea que es pren a la nit de Sant Antoni.