Francisca Guarch, l’heroïna de Castellfort

122
PUBLICITAT

Disfressada d’home, va fugir de casa per a allistar-se en la causa carlista amb 16 anys

El paper tantes voltes amagat de les dones a la història també té exemples en l’àmbit militar. Francisca Guarch, coneguda com ‘La heroína de Castellfort’ representa un d’aquests llegats ocults. Francisca va nàixer el 1857 a Els Ports. Filla d’un veterà de les dos primeres guerres carlines, va heretar els ideals dels pares i no va dubtar a vestir-se d’home i desplaçar-se a 400 quilòmetres per tal de combatre a Catalunya en favor de la mateixa causa que son pare.

En un món 100% masculí, el de la guerra, no va conformar-se amb escoltar des de casa les notícies que enviava el seu germà des del front. Amb només 16 anys, es va fugar en busca de l’exèrcit favorable al rei i va arribar a Girona, el punt més allunyat de Castellfort per tal d’evitar ser reconeguda.  

I així, amb uniforme masculí i el pèl tallat com un home, Francisca va convertir-se en Francisco, voluntari carlista a San Esteban de Lemena a qui prompte van apodar ‘el valencianet’, ‘un’ jove de constitució forta però cara de xiquet que va demostrar valentia en nombroses ocasions fins al punt de ser condecorada amb la creu de plata al mèrit militar.

Però el somni militar va acabar set mesos després, quan va enviar una carta a casa tranquil·litzant als pares explicant el seu allistament, encara que sense especificar on. Son pare va anar a buscar-la a Girona ensenyant la carta en la caserna i, després de concedir l’infant Alfonso Carlos una revisió de les tropes, Francisca va ser descoberta. La seua valentia, però, podia ser un motiu de risc per a la dona, a la qual van enviar a Perpinyà per la seua seguretat. Va morir amb 46 anys el 30 de desembre de 1903.