ARTzeneta, la nova proposta cultural d’art urbà d’Atzeneta del Maestrat

1966
Font: Ajuntament d'Atzeneta del Maestrat.
PUBLICITAT

– Els carrers del poble s’omplen de murals i pintures amb missatges socials i culturals que fonamenten un nou atractiu turistic i cultural

Les darreres setmanes a Atzeneta del Maestrat han sigut estranyes. Veïns i veïnes observaven artistes que pintaven els murals de les parets i el perquè era un secret. Però l’alcalde de la localitat, Santiago Agustina, ha desvetlat el secret: és ‘Artzeneta’, una nova proposta cultural basada en murals i pintures als carrers del poble i a la vista de tothom. Una idea que «serà una ruta d’art urbà per tot el poble i que vol tindre continuïtat al llarg dels vinents anys», afirma Santiago Agustina. El projecte ha estat subvencionat per la Conselleria de Cultura i suposarà un nou al·licient turístic i cultural per a la localitat de l’Alt Maestrat.

Els precedents de murals, grafitis i altres tipologies d’art urbà que s’han pintat a Atzeneta ha sigut l’embrió de la idea. Actors locals com L’Aplec del Penyagolosa, el ‘Casal Popular’ o la Regidoria d’Igualtat per commemorar el Dia de la Dona ja havien protagonitzat algunes pintures que engalanen els carrers d’Atzeneta, però la proposta d”Artzeneta’ és la de fer una nova ruta cultural pel poble, «amb punts d’informació que contextualitzen i expliquen l’obra», explica l’alcalde d’Atzeneta del Maestrat.

A més, l’edil d’Atzeneta explica que «no és un projecte en solitari de l’Ajuntament. Volem implicar a tots els veïns i veïnes i a totes les associacions del poble a ser partícips», ja que molts murals que s’han pintat han tingut l’ajuda dels xiquets i xiquetes de l’escola, amb la intenció de ser una obra artística col·laborativa. «Tots els murals que s’havien fet fins ara els ha fet el poble, i aquesta nova ruta no canviarà aquesta idea col·laborativa», comenta Agustina, qui també fa referència al fet que aquesta nova ruta suposa un nou atractiu turístic per al poble, que amplia el catàleg patrimonial i cultural de la localitat.

Mural ‘La fam de la guerra’. Font: Ajuntament d’Atzeneta del Maestrat.

Aquesta primera edició d’expressions artístiques urbanes ha sorprés gratament als veïns i veïnes del poble, i ja s’està preparant la segona edició. De moment, fins a 15 pintures es registren a Atzeneta del Maestrat, totes amb missatges reivindicatius com ‘La Fam de la Guerra’, en referència als bombardejos que Atzeneta va patir a la guerra civil. «Els significats de cada mural tenen en comú la història del nostre poble», conclou Santiago Agustina. El patrimoni històric d’Atzeneta del Maestrat ara també s’adapta a les noves expressions culturals del segle XXI.