La Llum de la Memòria

– El Govern Provincial dinamitza l’exposició d’art sacre amb excursions d’associacions de persones majors i instituts

La Diputació de Castelló va començar ahir el seu programa de visites a la Llum de la Memòria que portarà fins a les tres seus de l’exposició a milers de visitants pertanyents a les associacions de persones majors de la província i dels instituts amb batxillerat artístic. De moment, són 3.700 persones de 50 associacions les que han confirmat ja la seua visita per a les pròximes setmanes. I és que aquests col·lectius de la província s’han bolcat amb la iniciativa de la Diputació de dinamitzar la major exposició de patrimoni sacre restaurat de la província, ‘La Llum de la Memòria’, a través d’un ambiciós programa de visites en els pròxims mesos.

El vicepresident de la Diputació i diputat de Cultura, Vicent Sales, ha donat a conèixer “l’excel·lent acolliment que ha tingut aquesta iniciativa per dinamitzar les tres seus expositives, assegurant un trànsit diari de visites que repercutirà en un augment de l’activitat en aquests municipis. Seran dos autobusos diaris els que viatjaran a Castellfort i Benassal com a part d’aquesta iniciativa de la Diputació que confirma una vegada més la posada en valor del patrimoni cultural i històric de la província com una font d’oportunitats per als nostres pobles”.

Ahir van ser els alumnes de batxiller artístic de l’IES Sos Baynat els que van conèixer aquest recorregut per les peces d’art sacre restaurades per la Diputació de Castelló i que donen mostra una vegada més de la riquesa patrimonial dels 135 municipis de la província.

La Llum de la Memòria a Benassal

L’exposició de Benassal es desenvolupa en dos espais tan emblemàtics per a la localitat de l’Alt Maestrat com són el Forn de Dalt i la Torre de la Presó, també restaurats pels serveis de la Diputació de Castelló.

Així, aquestes exposicions inèdites estan integrades per fins a 51 peces d’arqueologia, escultura, pintura, orfebreria, paper i gravats provinents de 27 institucions diferents de la província i Diòcesi de Segorbe-Castelló i Tortosa. A més, el recorregut històric comprèn des de làpides romanes, del jaciment Los Cabañiles de Zucaina, a creus gòtiques del segle XV o dibuixos del segle XVIII propietat de la Real Fàbrica de l’Alcora.

La Llum de la Memòria a Castellfort

La tercera seu de l’exposició La Llum de la Memòria se situa a l’ermitori de la Mare de Déu de la Font de Castellfort, declarat Bé d’Interès Cultural. Després de la recuperació per part de la Diputació de la pintura mural que atresora l’ermitori, aquesta exposició en aquest atractiu enclavament mostra més d’una trentena de peces d’art sacre d’estil barroc, rococó i academicista de gran valor patrimonial, religiós i cultural.

El procés de restauració de l’espectacular pintura mural ha comptat amb una reintegració volumètrica i cromàtica mitjançant un estucat de la llacuna central i d’aquelles xicotetes llacunes localitzades en l’escena mural a més per a la posterior reintegració del cromatisme de l’obra emprant colors a l’aigua i la tècnica del ‘rigatino’.

Cal recordar que tot el relatiu als dos cicles expositius de la ‘Llum de la Memòria’ impulsats pel Govern Provincial es pot consultar al portal web: llumdelamemoria.dipcas.es