La Llum de la Memòria a Castellfort
Nota de la Diputació de Castelló
“Una vegada que es va acabar la magnífica iniciativa de la Llum de les Imatges, des de la Diputació de Castelló vam entendre que no podíem permetre’ns el luxe de deixar perdre una cosa tan interessant, que tota la feina feta per les mans màgiques dels restauradors de la Diputació es quedaren només per al gaudir dels feligresos d’una església, d’una capella o d’una processó. Valia la pena que generarem iniciatives que permeteren que molta més gent pogués veure i gaudir i sentir-se profundament orgullós de tot el que tenim a Castelló”.

El president de la Diputació de Castelló Javier Moliner, ha inaugurat amb aquestes paraules davant més d’un centenar de persones la seu de la Llum de la Memòria a Castellfort, després de restaurar l’ermita de la Mare de Déu de la Font. Entre ells hi havia, a més dels alcaldes de Castellfort i Benassal, altres alcaldes de municipis de les comarques de l’Alt Maestrat i els Ports, el vicari general de Patrimoni del Bisbat de Tortosa, així com molts veïns “que han volgut venir a acompanyar-nos “i als quals Moliner ha donat la benvinguda.

Moliner ha defensat davant els presents que “pocs llocs pot haver-hi més bonics per estar una vesprada com aquesta i compartir un acte entranyable en aquest territori. No és casualitat que durant segles i segles haja vingut tanta gent a peregrinar aquí, a la Mare de Déu de la Font de Castellfort. És un enclavament natural privilegiat i la mà de l’home ha estat capaç d’aprofitar-durant molts segles per construir un lloc extraordinari “.

El president del Govern Provincial ha destacat que “si ara l’omplim de contingut, donarem un argument més perquè la gent vinga a visitar-nos amb aquest element afegit”. I és que, com ha defensat Moliner, “estem en un dels llocs més estimats d’aquest territori, amb algunes de les joies més importants de la província de Castelló i de la Comunitat Valenciana. És un orgull saber que ací tenim aquest element fantàstic ia més l’oportunitat que molta més gent ho aprofite per vindre a visitar-nos “.

“Amb aquest argument s’ha dissenyat la Llum de la Memòria. Durant molts anys a la nostra província s’ha fet un esforç terrible en la restauració de patrimoni, però m’atreviria a dir que ara més que mai ningú s’ha preocupat tant per intentar deixar a les generacions que vénen, les coses millor de les que ens hem trobat “, ha afirmat.

La Llum de la Memòria a Castellfort

-Una excusa perfecta per passar un cap de setmana

En aquesta línia, Javier Moliner ha reconegut que “per això ha de néixer la Llum de la Memòria i per això aquest any, a les seus de Benassal i Castellfort, estem intentant donar un argument a la gent per passar un dia o un cap de setmana per poder visitar aquest territori, poder visitar les dues seus i, perquè no, poder gaudir d’altres coses que té aquest territori com és la cultura, la gastronomia, les tradicions, el paisatge. Que serveixi d’argument perquè els que no trobaria l’excusa per venir a l’ermita de la Mare de Déu de la Font, la troben ara amb la Llum de la Memòria “.

Per tot això, el president ha declarat estar “absolutament convençut que aquests porxos, aquestes places i aquests carrers es tornaran a omplir de gent. Mai s’haurien d’haver buidat, perquè la història té molts segles i encara que les últimes dècades no han estat les que voldríem en aquest territori, però tots tenim l’obligació moral de fer tot el possible per tornar-li l’esplendor que una joia com aquesta mereix i que, segur, amb la Llum de la Memòria, estarem a l’altura per poder-ho aconseguir “.

El començament d’aquesta segona edició de la Llum de la Memòria ha estat forta, i és que amb l’acte celebrat aquesta vesprada a Castellfort ja s’arriba al miler de persones que ha gaudit en tot just vuit dies de la principal aposta pel patrimoni castellonenc que ha fet el Govern Provincial aquest any.

-S’han restaurat les tres seus de l’exposició

Cal tenir en compte que a més d’organitzar les exposicions amb peces que estan catalogades amb un gran valor en el conjunt patrimonial de la província, la Diputació també ha restaurat les tres seus que estan acollint aquesta important mostra cultural i artística a l’Alt Maestrat .

El Govern Provincial, a través del Servei provincial de Restauració, ha realitzat un important treball de recuperació de l’ermita de la Mare de Déu de la Font de Castellfort perquè estigués preparat per acollir una part de les exposicions en aquesta segona edició de la Llum de la Memòria. I ho ha fet mitjançant la restauració de l’escena ‘La Nativitat de Maria’, situada a la sala de pintures d’aquest santuari.

Cal tenir en compte que els tècnics de la Diputació han culminat a l’agost el procés de recuperació de la pintura mural que atresora l’Ermitori de la Mare de Déu de la Font de Castellfot, declarat Bé d’Interès Cultural, i que aquesta tarda s’ha obert al públic amb una exposició de més d’una trentena de peces d’art sacre d’estil barroc, rococó i academicista de gran valor patrimonial, religiós i cultural.

Per això, en les últimes setmanes els tècnics del Servei de Restauració han treballat sobre la pintura de grans dimensions en diverses fases per frenar el seu deteriorament i retornar-li l’incalculable valor històric i cultural que posseeix. En primera instància, han realitzat una neteja mecànica per eliminar de la superfície del mural la pols, les restes de microorganismes així com les restes d’estuc puverulento, deteriorat per la humitat. Després d’això, s’ha emprès una posterior neteja física per acabar amb la taques de fongs aparegudes sobre la zona de major incidència de l’aigua.

El procés de restauració ha comptat amb una reintegració volumètrica i cromàtica mitjançant un estucat de la llacuna central i d’aquelles petites llacunes localitzades en l’escena mural a més per a la posterior reintegració del cromatisme de l’obra emprant colors a l’aigua i la tècnica del regatino.

-Benassal ja porta una setmana rebent turistes

L’exposició de Benassal ja va obrir divendres passat les seves portes i en només una setmana ja han augmentat les visites al municipi. Les obres estan exposades en dos espais tan emblemàtics per a la localitat de l’Alt Maestrat com són el Forn de Dalt i la Torre de l’Presó, també restaurats pels serveis de la Diputació de Castelló.

Així, aquestes exposicions inèdites estan compostes per fins a 51 peces d’arqueologia, escultura, pintura, orfebreria, paper i gravats provinents de 27 institucions diferents de la província i diòcesi de Sogorb-Castelló i Tortosa. A més, el recorregut històric comprèn des làpides romanes, del jaciment els Cabañiles de Zucaina, a encreuaments gòtiques del segle XV o dibuixos del segle XVIII propietat de la Reial Fàbrica de l’Alcora.

Tot el relatiu als dos cicles expositius de la ‘Llum de la Memòria’ impulsats pel Govern Provincial es pot consultar al portal web llumdelamemoria.dipcas.es.