2-Concierto homenaje Perfecto Artola 14-10-2017 120

Màlaga i Benassal, Benassal i Màlaga, unides pel mestre Perfecte Artola Prats. Amb motiu del 25 aniversari de la defunció del músic i compositor i aprofitant el 125 aniversari de la Banda de Música Font d’en Segures de Benassal s’ha celebrat a Màlaga un complet homenatge a Perfecto Artola qui va desenvolupar en la ciutat andalusa bona part de la seua carrera musical. A més, va contribuir a que la seua família i benassalencs formaren una colònia a la ciutat malaguenya.

Perfecto Artola va ser, durant 36 anys, director de la Banda Municipal de Música de Màlaga. A més, a la ciutat, es va convertir en compositor de referència per a la Setmana Santa.

La Banda de Música Font d’en Segures i nombrosos veïns de Benassal, entre els que no faltava l’alcaldessa, Mari Luz Monterde, han viatjat a Màlaga per rendir un homenatge al mestre Artola.

En el viatge, a més dels actes protocol·laris, una representació de la Banda de Música i l’Ajuntament de Benassal, així com familiars, han tingut l’oportunitat de visitar la tomba del mestre Artola on es troba el xiprer plantat amb terra de Benassal a Màlaga, record permanent del compositor i el seu vincle amb terres castellonenques.

Actes

Durant la visita de la Banda de Música Font d’en Segures a Màlaga s’ha celebrat un concert homenatge al mestre Artola. En ell han intervingut la Banda Font d’En Segures de Benassal i la Banda Municipal de Màlaga. La formació benassalenca, dirigida per Ricard Fortea ha interpretat Gloria al pueblo, Fadrell, Romería de San Cristóbal i el pasdoble Perfecto Artola. Mentre, la Banda Municipal de Màlaga, dirigida per Francisco Vallejo Amaro, ha interpretat obres que evocaven a Castelló i a terres andaluses. La Plana, El Maestrazgo, La Concha Flamenca i Semana Santa han conformat el programa.

Durant l’estada a Màlaga, els músics benassalencs i els seus acompanyants han conegut la ciutat de la mà de l’historiador Alberto Culpán. A més, han visitat l’antic conservatori de Maria Cristina, on es van forjar els inicis del mestre Artola. La visita l’ha dirigit Pedro Torres Enríquez. No ha faltat el pas per l’Agrupació de Confraries de Màlaga ni una taula redona amb la presència de Manuel del Campo, Antonio Sánchez, José María Puyana, Francisco Vallejo i Ricard Fortea, amb la coordinació de José Luis Ramos.

Des de l’Ajuntament de Benassal s’ha agraït el treball de la Banda de Música Font d’en Segures per a fer possible el viatge i també la labor de tots els que, a Màlaga, han organitzat la visita i l’homenatge.