Xiva es prepara per a viure les seves principals festes, el Quinquenni

260

PROGRAMA DE FESTES DE XIVA

La localitat tornarà a viure uns dies molt especials en les festes en honor a la Mare de Déu del Roser

Xiva torna a presentar el millor aspecte possible. Després de cinc anys, la localitat ja està preparada per viure les seues festes grans, que tindran els dies principals de la celebració el proper dissabte i diumenge. L’Ajuntament i els Majorals de les festes han presentat la XVIII edició del Quinquenni.

La regidora de festes, Rocío Querol, ha agraït el treball dels majorals i majoralesses i ha fet una crida perquè la gent s’acoste a Xiva i que gaudisca d’estes festes tan especials. A més, assenyalava que “els organitzadors han fet una gran tasca i han elaborat un programa d’activitats molt ampli, amb activitats durant molts dies i que invita a la participació”.

Per la seva banda, els Majorals de les festes van recordar com Xiva ha intentat reviscolar i donar-li un impuls decisiu al Quinquenni els últims anys i s’està aconseguint. A més, van explicar el programa de festes. Cal indicar que este passat cap de setmana ja es van celebrar les primeres activitats dins del programa festiu, com van ser la reobertura de Ca Maset i la inauguració de l’exposició “Recull i memòries”, feta per l’aportació de tots i de “llum i mirades” de Miguel Lapiedra, i la xarrada-col·loqui de Jordi Sebastià al voltant del llibre “Excursions a Xiva de Morella”. En la jornada d’avui, ha tingut lloc la Rogativa a la Balma i la posterior Missa. El dijous tindrà lloc la presentació de les obres restaurades i l’actuació de l’Escola de Música de Morella i el divendres, l’engalonament dels carrers, el repic de campanes, el sopar de germanor i la disco-mòbil.

Els dies centrals de la celebració del Quinquenni són el dissabte i el diumenge. L’acte principal i el més emotiu serà el dissabte a les 20:30 hores, amb la baixada de la Mare de Déu, acompanyada per les danses. Prèviament, al matí hi haurà jocs infantils i, a la nit, berbena popular. El programa del diumenge tindrà Rosa, cercavila amb els Gaiteros, Missa, es farà el bateig dels gegants i el retaule. Després hi haurà dinar i, de vesprada, la processó de la Mare de Déu del Rosser, els concursos i ball rodat. De nit, berbena popular. El dilluns serà el dia dedicat a Sant Salvador, amb la Missa al matí, i les disfresses, xocolatada, l’actuació de la Rondalla i el Rosari, de vesprada.
A més, el dilluns 17 d’agost hi haurà una trobada de capellans i Missa i el diumenge 23 d’agost conclouran les festes amb la Missa presidida pel Bisbe de Tortosa i la processó de tornada de la

-Mare de Déu del Roser.

D’aquesta manera, Xiva presenta un gran ambient durant estos dies. Cal assenyalar que perquè la localitat presente el millor aspecte, l’Ajuntament ha realitzat diverses millores en les últimes setmanes, com per exemple, la substitució dels gronxadors de la Plaça, que estaven en molt mal estat. A més, s’ha instal·lat un aparell amb cadira adaptada, que millora l’accessibilitat a la localitat.