Vilafranca lidera una reunió per crear un catàleg del patrimoni preindustrial i industrial a la comarca

119
PUBLICITAT

La Biblioteca Municipal de Vilafranca va acollir la setmana passada una reunió per a la creació d’un catàleg del patrimoni industrial i preindustrial. Aquest catàleg estarà format per patrimoni tant material com immaterial. Ha estat una iniciativa dels ajuntaments de diversos pobles de la comarca dels Ports amb el suport del Programa d’Extensió Universitària de la Universitat Jaume I a través de la Seu dels Ports.

Després de diverses trobades amb els tècnics dels ajuntaments, aquesta reunió ha estat la primera vegada que s’ha reunit el grup motor de Vilafranca per a començar a planejar aquest projecte. S’ha creat un grup motor per a poder indagar i investigar el patrimoni que es vol posar en valor. Dins d’aquest, s’ha conclòs que el projecte inclourà construccions civils, construccions religioses i elements immaterials que estiguen lligats a la cultura i a les formes de vida de la població. En aquesta trobada s’ha posat en comú tot el patrimoni dels diferents pobles. A més, s’ha decidit centrar-se en les persones, és a dir, que el fil conductor del catàleg siguen els oficis tradicionals de la comarca. Així, es mostraran aquests oficis a través d’espais arquitectònics o de patrimoni immaterial, com anècdotes i entrevistes.

Es fa especial èmfasi en la importància de la participació dels veïns i veïnes, associacions i entitats, ja que aquests poden aportar un coneixement autòcton i es podrà crear una xarxa col·laborativa. A més, també hi participen els tècnics dels ajuntaments. L’objectiu és centrar-se, primerament, en els oficis que fan diferent la comarca dels Ports, les professions i indústries específiques d’ací, com la fàbrica del tèxtil, l’espardenya, o els molins de la xarxa fluvial.

Així doncs, tota la informació que es reculla es plasmarà en un mapa o pàgina web, on ressaltarà la importància del patrimoni autòcton per al desenvolupament de la vida en la comarca dels Ports al llarg dels segles.