Vilafranca ja pot separar els residus orgànics

35
Vilafranca ja pot separar els residus orgànics

Vilafranca ja compta amb servei de recollida de residus orgànics accessible a tota la població. Fa alguns mesos l’Ajuntament va començar el servei facilitant els contenidors marrons als grans productors: bars, restaurants i grans supermercats, establiments que generen més volum de residus orgànics.

L’empresa encarregada de la recollida ha repartit una vintena de contenidors per tota la localitat. Aquests són més menuts que els verds convencionals i de color marró. En ells els ciutadans poden depositar restes de verdura, fruita, peix, carn i ossos, pòsit de cafè, restes d’infusions, menjar sòlid en mal estat, restes de flors i plantes, serradures de fusta natural, corfes de fruita seca, ous i marisc, taps de suro, paper de cuina i tovallons de paper usades.

Les bosses on s’han de depositar aquests residus han de ser també biodegradables. Per això, per a mostrar com són i conscienciar a la població, l’ajuntament les oferirà gratuïtament durant diversos mesos.

Segons el consistori es tracta d’un nou pas del poble de Vilafranca en la recollida selectiva de fems, que en 2020 serà obligatòria per la Unió Europea. Aproximadament el 40% dels residus que es produeixen són matèria orgànica. A partir d’aquests residus es farà compostatge, un procés de descomposició biològica de la matèria orgànica continguda en el fem en condicions controlades. El material resultant d’aquest procés no és un abonament encara que conté nutrients i oligoelements. Es tracta d’un regenerador orgànic del terreny, per això es diu abonament orgànic.

VA SER NOTÍCIA A DIADIA