Vilafranca dedica una exposició i una conferència als refajos del segle XVIII

771
PUBLICITAT

-Es tracta d’una iniciativa del Centre d’Estudis de la Iglesuela del Cid en col·laboració amb l’Ajuntament
La Casa Social de Vilafranca ha acollit una conferència sobre “Els refajos”, a càrrec d’Inmaculada Artola, del Centre d’Estudis de la Iglesuela del Cid. L’alcalde de Vilafranca, Óscar Tena, ha presentat la conferència i ha agraït a Inmaculada Artola la col·laboració que sempre ha prestat amb Vilafranca.
-Exposició a les sales gòtiques
D’altra banda també es pot visitar a les sales gòtiques de l’Ajuntament de Vilafranca l’exposició sobre la indumentària tradicional a La Iglesuela del Cid. L’exposició pot visitar-se dins l’horari de l’oficina de turisme de la localitat.
Segons la Real Acadèmia de la Llengua Espanyola, un “refajo” és “una faldilla curta i peluda, generalment de baieta o drap, que usen les dones dels pobles per sobre de les enagos. A les ciutats era faldilla interior que feia servir la dona per abric “.

L’ús del refajo, a més del degut pudor que en altres temps imperava respecte al cos femení, proporcionava el volum desitjat a la part inferior del mateix, segons la moda d’accentuar la mida dels malucs, remarcant alhora l’estretor de la cintura , que des del segle XVIII s’imposa a tot Europa. S’utilitzava tant diàriament com per vestir. I si l’habitual era portar un únic exemplar, en ocasions concretes podia lluir-se més d’un.

EXPOSICIÓ