Vilafranca celebra Sant Antoni els dies 10, 11 i 12 de febrer

199
Sant Antoni a Vilafranca

-Nota de l’Ajuntament de Vilafranca

Vilafranca celebrarà els dies 10, 11 i 12 de febrer la festa de Sant Antoni. La celebració arriba de manera excepcional en el segon mes de l’any després haver-se suspès la festa a causa del temporal que va deixar a la localitat una de les majors nevades dels últims anys. Divendres s’inicien els preparatius de tot un cap de setmana d’actes amb la plantada de la monumental barraca. Es tracta de l’única d’estructura piramidal que es construeix en els pobles dels Ports ja que la resta s’eleven amb un pi central o “maio”.

Majorals de Sant Antoni Vilafranca

Dissabte i diumenge seran els dies centrals de la festa del patró dels animals. Dissabte al matí els majorals han convocat els voluntaris per eixir cap a la muntanya a tallar La Malea, la llenya que es prendrà a la foguera. Passades les 15h tindrà lloc un dels actes més emblemàtics com és l’Alt de la Malea, en què un guarda forestal s’aturarà a la caravana de rucs i cavalls carregats de llenya. Després de la representació dels versos de l’Alt es llegiran les relacions, versos satírics entorn dels majorals de la festa. A la vesprada es carregarà de llenya la barraca i no faltarà la ronda pels carrers del poble. També tindrà lloc la representació de l’acte sacramental de la Vida de Sant Antoni i tot seguit el sainet “Fenómeno”. A la nit es prendrà foc a la monumental “barraca”.

Alto de la Malea

Diumenge, dia de Sant Antoni, estarà protagonitzat per la missa en honor al Sant, la processó, la benedicció dels animals i la tradicional Ronda amb la presència de l’àngel, Sant Antoni, el dimoni i la temptadora. La Rondalla i Grup de Ball de Vilafranca amenitzaran el matí en què desfilaran les cavalleries engalanades. A la vesprada la Almoneda posarà el punt i final al cap de setmana dels actes de La Publicata de Sant Antoni.

Vida de Sant Antoni