Tots els grups de les Corts Valencianes demanen al Consell un Samu 24h a Vilaranca i un altre a Morella

263

Les Corts Valencianes han acordat aquest dimarts instar el Consell a incorporar un servei de SAMU amb seu permanent a la localitat de Morella, a ampliar l’horari de la SAMU de Vilafranca a les 24 hores del dia, ia instal·lar un equip de radiologia a la comarca dels Ports.

Així ho ha acordat avui per unanimitat la comissió parlamentària de Sanitat i Consum, on s’ha aprovat una proposta del grup Ciutadans.

La iniciativa l’ha defensat el diputat de Ciutadans Alberto García, qui ha explicat que la comarca dels Ports es caracteritza pel seu clima advers, orografia abrupta i una població dispersa i envellida, la qual cosa provoca un dèficit en els serveis sanitaris, especialment en el transport urgent.

García, que ha precisat que Morella està a 64 quilòmetres de l’hospital de Vinaròs i Vilafranca a 104 del de Castelló i que els centres de salut d’aquestes localitats compten “amb molt pocs mitjans tecnològics”, ha assenyalat que els ciutadans d’aquesta comarca se senten tractats com a valencians “de segona categoria”.

Segons la seva opinió, la urgència vital no està atesa degudament en aquesta comarca en aquests moments, on cal cobrir “uns mínims estàndards de qualitat”, i ha rebutjat que s’imposin criteris d’eficiència econòmica sobre els drets dels pacients.

El diputat socialista Ignacio Subías ha donat suport a la proposta per ser “justa i necessària”, perquè així ho han defensat “moltes vegades” en el passat, atès que cal pensar “en la rendibilitat social” i no d’un altre tipus, i perquè un temps de vint minuts és el límit entre que un pacient visque o tingue problemes “molt seriosos”.

La diputada de Compromís Mónica Álvaro ha manifestat que “no es pot tolerar que alguns veïns se senten com de segona”, per la qual cosa s’ha mostrat a favor d’una major i millor infraestructura en aquesta comarca que vetlli per la salut de les persones i permeti l’accés als serveis sanitaris en igualtat de condicions.

La diputada del PP Marta Gallén ha reivindicat que cal no oblidar a la població d’aquesta “gran comarca” i ha considerat que Vilafranca ha de comptar “de manera immediata” amb un servei SAMU les 24 hores del dia, després de la qual cosa s’ha d’estudiar amb criteris tècnics si s’incorpora aquest servei a Morella.

Daniel Geffner, de Podem, ha considerat que la població ha de ser atesa amb equitat, malgrat les diferències geogràfiques, i ha defensat que hi hagi un pla d’emergència de la Comunitat Valenciana, on s’estudiïn les necessitats de les comarques i pobles.