Sant Joan de Penyagolosa ja espera l’ancestral rogativa de Culla

295
Imatge d'arxiu Rogativa de Culla.
PUBLICITAT
  • Els documents més antics que es conserven sobre aquesta rogativa participativa daten de l’any 1391
  • Més de 300 persones recorreran demà a peu els 60 quilòmetres, d’anada i tornada, que els separen del santuari

En l’alba d’aquest divendres 9 de juny, veïns i veïnes de Culla emprendrà el seu camí penitencial fins a Sant Joan de Penyagolosa, l’enigmàtic ermitori de Vistabella del Maestrat, per a complir així amb una tradició de més de 600 anys.

HORARIS APROXIMATS

Divendres 9 de juny.

6h: Eixida de l’Església Parroquial d’El Salvador.

10h: Ermita de Sant Bertomeu

14:15h: Font de l’Alforí.

18h: Arribada a Sant Joan de Penyagolosa.

Dissabte 10 de juny.

10.15h: Benedicció de font. A continuació, eucaristia, càntics i processó d’eixida.

13:05h: Font de l’Alforí.

16:30h: Ermita de Sant Bertomeu.

21:30h: Ermita de Sant Roc.

22h: Entrada a Culla.

Els documents més antics que es conserven sobre aquesta rogativa participativa daten de l’any 1391, pel què és considerada una de les més antigues de la província Castelló. L’objectiu d’aquest tipus de rogatives d’origen medieval sempre va ser el d’implorar pluges que proporcionaren bones collites, així com la gràcia de Déu, salut i pau, tal com s’esmenta en el cant tradicional del ‘O Vére Déus’. L’esforç per l’exactitud i veracitat de temps passats, juntament amb els valors que atresora aquesta rogativa, l’han fet mereixedora de la declaració de Bé d’Interès Cultural Immaterial de la Comunitat Valenciana.

Així doncs, com cada divendres i dissabte de la setmana del Corpus Christi, més de 300 persones, entre veïns del municipi i visitants, recorreran a peu els 60 quilòmetres, d’anada i tornada, que els separen del santuari, mantenint els rituals, càntics i resos d’antany, així com el desenvolupament pel seu camí original. El trajecte travessarà paisatges de gran bellesa, com pot ser la zona del Riu Montlleó. També es detindrà en alguns punts d’interès com l’ermita de Sant Bertomeu de Boi del segle XIV, el Pla de Vistabella o la Font de l’Alforí.

En paraules de l’alcalde de Culla, Heredio Bellés, “ja està tot preparat per a reviure un dels costums més arrelats de la nostra població i de la qual ens sentim molt orgullosos pel seu valor patrimonial i històric”. Al mateix temps, Bellés ha convidat a “qualsevol persona que ho desitge a acompanyar-nos en aquest camí de fe, companyonia i naturalesa, sempre amb el màxim respecte a la tradició”.