Puig anuncia el tancament perimetral de la Comunitat Valenciana des d’avui a les 12h

542
PUBLICITAT
  • La mesura tindrà durarà un període de set dies naturals i no es podrà entrar al territori valencià ni eixir d’ell excepte causa justificada
  • La població valenciana podrà desplaçar-se amb total llibertat entre municipis diferents i d’una província a una altra dins del territori valencià
  • S’estableixen excepcions com els desplaçaments per motius laborals, acadèmics o mèdics o per a tornar al lloc de residència habitual o cuidar de persones dependents
  • La Conselleria de Sanitat Universal adopta restriccions en municipis amb risc alt i limita a més les reunions en les seus festeres tradicionals de la Comunitat a un màxim de sis persones

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat el tancament perimetral de la Comunitat Valenciana per a protegir la salut de la ciutadania enfront de l’avanç de la pandèmia de COVID-19, de manera que, a partir d’aquest divendres, 30 d’octubre, a les 12.00 hores, i durant un període de set dies no es podrà entrar al territori valencià ni eixir d’ell.

El president ha comparegut en el Palau de la Generalitat acompanyat de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, per a anunciar en roda de premsa les noves mesures destinades a fer front a l’expansió del coronavirus.

Aquest tancament perimetral de la Comunitat s’allargarà, inicialment, durant un període de 7 dies naturals, temps durant el qual la ciutadania valenciana sí que podrà desplaçar-se amb total llibertat entre municipis diferents i d’una província a una altra, tal com ha explicat el cap del Consell.

Quedarà, per tant, prohibit entrar en la Comunitat o eixir d’ella, amb algunes excepcions, com els desplaçaments per motius laborals, d’estudis, metges o per a tornar al lloc de residència habitual o cuidar de persones dependents, entre altres motius recollits en el nou decret.

“Adoptem aquesta nova mesura per a reforçar l’estratègia de prevenció que ens indiquen els experts de salut pública, per solidaritat amb la resta de territoris d’Espanya, que estan pitjor que nosaltres, i per la inacció i la confusió” que estan generant altres governs autonòmics, ha assenyalat el president, qui també ha al·ludit a la necessitat “d’evitar mesures més dràstiques per a la vida social i econòmica de les famílies, els treballadors i les empreses valencianes”.

El president, que ha destacat que s’està “en un moment molt preocupant” en tota Europa, ha assenyalat que “no existeix oposició entre salut i economia” i ha remarcat que “protegir la vida dels ciutadans, i la seua salut, ha sigut, és i serà la prioritat del Consell”. “Res val més que una vida i, per desgràcia, estem perdent ja moltes”, ha indicat.

El màxim responsable del Consell ha recordat que, fa cinc dies, la Generalitat va limitar la mobilitat nocturna a tota la Comunitat Valenciana i l’evolució desfavorable de la pandèmia fa necessària l’adopció d’aquesta nova mesura.

Ximo Puig ha subratllat que la Comunitat és l’autonomia que compta amb més rastrejadors d’Espanya: un total de 1.619, als quals se sumen els 150 nous rastrejadors de l’Exèrcit que s’incorporaran en breu.

El president també ha recordat que la valenciana és la comunitat amb la menor incidència de tota la península (menys de la meitat que la mitjana d’Espanya), però ha insistit en la necessitat d’anticipar-se en l’adopció de mesures, després d’haver-se detectat que en dues setmanes s’ha duplicat aquesta incidència, en passar de 101 casos a 218, i que en una setmana ha augmentat un 53%.

El president, ha argumentat a més que, davant l’evolució de la pandèmia en tots els països de l’entorn i en la resta de comunitats, s’està “en una carrera de fons”, i no en “un sprint, amb arrancades i frenades”: “Per això, el que necessitem és una velocitat de creuer constant en els nivells de prudència i responsabilitat de cadascun”.

“No hi ha llei ni policia més efectiva que la responsabilitat individual”, ha assenyalat el president, que ha apel·lat al “trellat” valencià per a eixir d’una situació per a la qual “no hi ha receptes ni solucions fàcils”. “Tots junts ho podem aconseguir”, ha afegit.

Mesures addicionals en municipis

Per part seua, la consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha anunciat una sèrie de mesures que afecten tant localitats en les quals ja s’havien adoptat mesures addicionals, com Onda, Guadassuar, Elx o Orihuela, com a altres municipis que es considera que es troben en un nivell de risc alt.

En aquest sentit, Barceló ha recordat que, amb data 16 d’octubre es van publicar en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana dues resolucions per les quals es van adoptar mesures addicionals durant 14 dies naturals, en el municipi d’Onda a la província de Castelló, en el municipi de Guadassuar a la província de València, i en els municipis d’Elx i Orihuela (nucli urbà i pedanies) a la província d’Alacant.

D’acord amb els últims informes, no s’ha apreciat millora en la situació a nivell epidemiològic. A Orihuela i Elx la situació ha empitjorat, com demostren els indicadors de nivell de transmissió i d’utilització del sistema sanitari assistencial, mentre que a Onda i Guadassuar s’observa una tendència a l’estabilització, però sense un franc descens en el nombre de casos.

El document d’actuacions de resposta coordinada per al control de la transmissió de COVID-19, acordat en Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, situa a aquests municipis en un nivell de risc alt, per la qual cosa, a més de les mesures excepcionals adoptades per la resolució de 24 d’octubre, és convenient incrementar aquestes mesures preventives per un període de 14 dies naturals, especialment les que fan referència a les limitacions d’aforament i mesures específiques per sectors, així com mesures relatives als centres residencials de persones majors i persones amb discapacitat.

Per aquesta raó, i d’acord amb aquests indicadors, la Direcció General de Salut Pública, proposa mesures preventives addicionals en els següents municipis: Morella, Nules, Onda i Vinaròs a la província de Castelló; Algemesí i Guadassuar a la província de València. A la província d’Alacant es prenen mesures addicionals a Crevillent, Elx, Elda, Ibi, Muro d’Alcoi, Petrer, el Pinós, i els 18 municipis que conformen el departament de salut d’Orihuela: Albatera, Algorfa, Almoradí, Benejúzar, Benferri, Bigastro, Callosa de Segura, Catral, Cox, Daya Nueva, Daya Vieja, Dolores, Granja de Rocamora, Jacarilla, Rafal, Redován, San Isidro, Orihuela i les seues pedanies L’Apareguda, Rincón de Bonança, Desemparats, Arneva, Hurchillo, La Murada, La Matança, La Campaneta, Sant Bartolomé, Verge del Camí, Molins, Correntias, El Escorratel (sense la zona de Costa i Torremendo, que pertanyen al departament de salut de Torrevieja).

Les mesures afecten diferents àmbits. En vetles i enterraments, l’aforament es limita a un terç, amb un màxim de 25 persones en espais a l’aire lliure o de 15 persones en espais tancats. En el cas de celebracions, no se superarà el 30% del seu aforament amb un màxim de 30 persones.

Pel que respecta a establiments i locals comercials minoristes i d’activitats de serveis professionals que no formen part de centres i parcs comercials, l’aforament es redueix a un terç, i en el cas dels mercats ambulants, es podran instal·lar fins a un màxim del 50% dels llocs habitualment autoritzats.

També s’han adoptat mesures relatives a centres i parcs comercials, amb limitació de l’aforament a un terç. Per part seua, els establiments d’hostaleria i restauració no podran superar un terç de l’aforament, i el consum a les terrasses no podrà superar el 50% de l’aforament. A més, no es permeten els serveis tipus self-service o bufet.

Als hotels i allotjaments turístics, les zones comunes no podran superar un terç del seu aforament. I a les biblioteques i arxius l’aforament es redueix a la meitat, així com en els museus, sales d’exposicions, visites i altres activitats culturals en monuments i altres equipaments culturals. També en espais recreatius turístics, zoològics i aquaris. En aquesta línia, també hi ha reducció al 50% de l’aforament en cinemes, teatres, auditoris, circs de carpa i espais similars, així com recintes i establiments destinats a actes culturals i espectacles a l’aire lliure. En el cas de recintes i establiments en els quals se celebren actes i espectacles a l’aire lliure, el públic ha de romandre assegut i no es podrà superar el 50% de l’aforament autoritzat.

Pel que respecta a l’activitat esportiva no professional ni federada, a l’interior de les instal·lacions esportives, fora de l’àmbit regulat pel Consell Superior d’Esports, no es podrà superar un terç de l’aforament, garantint ventilació. En les activitats grupals el màxim serà de sis persones i no es permetrà l’ús de vestuaris ni dutxes. A més, les competicions i esdeveniments esportius es realitzaran sense públic.

D’altra banda, també s’han adoptat mesures relatives a congressos, trobades, reunions de negocis, conferències i esdeveniments, on no es podrà superar en cap cas un terç de l’aforament. Tampoc estarà permés en locals i establiments en els quals es desenvolupen activitats de jocs i apostes. En aquests locals, sempre que no se supere un terç de l’aforament autoritzat en cadascuna de les sales, l’ocupació màxima de cada taula serà de 6 persones.

Les piscines recreatives hauran de respectar el límit d’un terç de la seua capacitat d’aforament per a les piscines tancades i del 50% en piscines a l’aire lliure, tant quant al seu accés com a la pràctica recreativa. I en les acadèmies, autoescoles i centres d’ensenyament no reglat, l’aforament tampoc podrà superar un terç del permés.

Finalment, es contemplen mesures relatives a centres de persones majors i persones amb discapacitat, amb restricció de les visites, mantenint únicament les estrictament necessàries per raons sanitàries, les d’acompanyament en situació de defunció imminent, les d’alleujament de la descompensació neurocognitiva quan així ho considere l’equip assistencial i les visites a residents amb infecció resolta en els últims 3 mesos, extremant les mesures de precaució. No obstant això, es podrà autoritzar l’acostament de familiars amb cita prèvia per a contacte visual, sense contacte físic i amb les màximes mesures de prevenció enfront de COVID-19. En cap cas es permetrà l’entrada a persones amb símptomes respiratoris o febre.

La resolució produirà efectes durant un període de 14 dies naturals a comptar des de la seua publicació, aquest divendres, 30 d’octubre.

Limitacions en seus festeres tradicionals

Així mateix, la consellera ha avançat que les reunions en les seus festeres tradicionals radicades en la Comunitat Valenciana tindran la consideració de reunions de caràcter social pel que hauran de limitar-se a un màxim de sis persones.