Naix una nova plataforma en defensa de la ubicació racional i sostenible de les energies renovables al territori valencià

382
Manifestació del 15-M de la Plataforma per la Ubicació Racional i Sostenible de les Energies Renovables al Territori Valencià.

La implantació d’energia renovable que es vol aplicar al País Valencià per agilitzar la transició ecològica ha comportat una gran multitud de projectes presentats per construir parcs eòlics i solars en diferents punts de l’ample territori valencià. Tot i que el fons d’evolució energètica de la idea és una revolució necessària per al segle XXI, la forma en la qual s’han presentat els projectes ha despertat moltes crítiques i ha comportat el naixement de la Plataforma per la Ubicació Racional i Sostenible de les Energies Renovables al Territori Valencià, una nova organització que demana la moratòria urgent de tots els projectes que pretenen instal·lar-se sobre sòl no urbanitzable.

La nova plataforma es va constituir el passat dissabte 15 de maig a la Plaça de la Mare de Déu de València, en un acte organitzat per Bosc Viu, plataforma en defensa dels ecosistemes forestals valencians en la qual participa Acció Ecologista-Agró. La nova organització demana que la implementació territorial dels projectes es faça de manera coherent amb els principis inspiradors de la transició ecològica cap a la sostenibilitat. «La llei, amb la voluntat d’espentar les energies renovables, ha obert una porta al món especulatiu», argumenta Josevi Alamar, membre de la Comissió Forestal d’Acció Ecologista-Agró. «Unes idees que aparentment són beneficioses com les energies renovables s’està convertint en una atracció per als fons d’inversió que no els importa el resultat final», esmenta Alamar, fent referència a les idees promulgades durant la concentració del passat 15 de maig.

La Plataforma vol aturar els processos que s’estan duent a terme per replantejar els parcs solars i eòlics. Segons defensen en comunicats enviats pels canals oficials de la Plataforma, la majoria de parcs eòlics es pretenen construir lluny d’on fa falta l’energia, en terrenys de sòl no urbanitzable i, en molts casos, sobre terres agrícoles funcionals, paisatges destacats i paratges amb grans valors naturals. «Nosaltres volem la transició ecològica i les energies renovables, però no volem que s’especule en els nostres territoris» sentencia Alamar. L’organització proposa nous llocs més propers on construir, com les zones periurbanes sense usos de les ciutats, els sostres de les cases o els polígons industrials.

La concentració va aglutinar 25 col·lectius diferents i més de 100 persones, organitzades i emparades per Bosc Viu per tractar de canalitzar la negativa del projecte a Ximo Puig. «No volem així les coses: un model depredador emprant una cosa positiva com els parcs d’energies renovables», defensa el membre d’Acció Ecologista-Agró. El que pretenen és ser una força unida que siga capaç de frenar l’avanç d’aquests projectes i, en conseqüència, disposar de temps per a informar a la població, afavorir la participació dels ciutadans, estudiar les propostes i els possibles impactes i reelaborar el Decret Llei 14/2020 que regula, al territori valencià, la ubicació de les energies renovables.