Morella va celebrar la Degolla el dia abans de la 658º edició del Corpus Christi

446

Nota de premsa de l’Ajuntament de Morella

El Corpus Christi de Morella és un dels més tradicionals de la Comunitat Valenciana i l’Ajuntament de Morella sol·licitarà la declaració de BIC i de festa d’interés turístic

Morella celebra una nova edició d’una de les celebracions més tradicionals de la localitat, el Corpus Christi. Aquest any arribava a la 658º edició, el que el converteix en un dels més antics de la Comunitat Valenciana, sent només tres anys posterior al de València. El principal acte de la vespra d’aquest dia és la Degolla, que tenia lloc el dissabte a les 17:30 hores. L’Ajuntament de Morella ja va anunciar que sol·licitarà la declaració de BIC i de festa d’interés turístic autonòmic d’esta festa.

En els seus inicis, La Degolla tenia com a missió anunciar la festa del dia següent i convidar a la participació a la processó general. Igual que el cercavila dels gegants, que desfila quan finalitza l’acte. La Degolla representa el misteri del Rei Herodes, amb la visita dels Reis Mags, la fugida a Egipte i la degollació dels Sants Innocents. Després dels diferents personatges, acompanyen la desfilada els gaiteros de Morella, que amenitzen aquest moment amb la seva música. És una representació improvisada, en la qual un bon nombre de xiquets vesteixen peces blanques i porten espases de fusta tenyides de vermell per tacar a la resta de participants, simbolitzant als soldats que intentaven decapitar el Messies, per ordre del rei Herodes. L’acte congrega un bon nombre de persones, que es diverteixen veient com els xiquets acaben amb les seves peces totalment vermelles.

Processó General

Cal recordar que l’acte central del Corpus Christi de Morella és el diumenge, amb la Processó General. En ella, desfilen més de 150 elements bíblics, que doten a la processó d’una gran singularitat i simbolisme. En total, més de 300 persones intervenen en aquest acte, a més dels centenars de veïns que contemplen la processó.

La celebració del Corpus Christi data de 1358 a Morella i, va començar com un motiu d’exaltació al Santíssim i com una forma didàctica de reconéixer els personatges bíblics. Morella va adoptar la forma de celebració i els elements típics del Corpus que se celebrava a València i la immensa majoria dels que desfilen avui en dia, provenen d’aquella època.

DSC_0036 DSC_0041