Morella presenta la restauració de la baralla de cartes del segle XVII trobada al convent de Sant Francesc

618
PUBLICITAT

Nota de premsa de l’Ajuntament de Morella

La Sala del Justícia de l’ajuntament de Morella acollirà aquesta vesprada la presentació de la baralla de cartes del segle XVII trobada al Convent de Sant Francesc durant els estudis arqueològics previs a la construcció del Parador de Turisme. Així, aquesta tindrà lloc a les 18.00 hores on participarà Gemma Contreras, directora de l’Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació (IVCR+i) on s’ha restaurat aquesta troballa.

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, ha destacat que “es tracta d’una troballa molt important perquè les baralles de cartes són de paper i materials efímers i que tenien molt desgast al ser utilitzades” i ha volgut agrair “el treball realitzat des de l’IVCR+i per a restaurar i datar la baralla, la qual cosa ens apropa més a la gent que vivia a Morella en èpoques passades”. Finalment, ha volgut “animar a totes i tots a vindre aquesta vesprada a la presentació de la baralla, on estarà exposada i s’explicarà el procés que han seguit per a restaurar-la”.

Segons apunta l’Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació, es tracta d’una baralla de cartes de l’any 1635, ja que té similituds amb altres baralles datades en aquest segle i una inscripció de l’any situada als peus del cavall d’espases. A més, apunten que hi ha més d’un mall amb alguns naips repetits. També han vist com es va realitzar la impressió a la ciutat de València amb diferents trets que la situen a la fàbrica d’aquesta ciutat.
D’altra banda, les tècniques de microscòpia òptica, la microscòpia electrònica d’escombratge (SEM/EDX), l’especroscopia per transformada de Fourier (FTIR) o la cromatografia de gasos/espectrometria de masses (GS/MS) han permés esbrinar la naturalesa del suport de paper a base de fibres de lli, i la naturalesa dels pigments, que són pigments minerals i laques. També s’ha observat la formació d’alguns productes a causa de mecanismes d’alteració de determinats pigments a base de plom. També s’han identificat materials de depòsit que alteraven el cromatisme original dels colors.

La principal deterioració d’aquests naips ha sigut la seua exposició a les condicions meteorològiques, sobretot a la humitat, que ha provocat la separació de les capes de paper i l’aparició d’activitat microbiana. A més de les deformacions i que manca de paper, en un moment de la seua història la baralla es va trencar, per la qual cosa totes les cartes estaven fragmentades en dues parts.

La intervenció ha consistit en la neteja dels depòsits de brutícia i la consolidació del suport. Per a això s’han realitzat proves amb diferents adhesius i papers per a decidir els més òptims. Per a reforçar la consolidació dels suports s’han preparat papers washi rehumectables amb èters de cel·lulosa aplicats a manera de laminació entre les capes de paper. Els que manca s’han reintegrat amb papers de lli, concordes amb l’original. Com consolidant dels pigments s’ha utilitzat cua d’esturió nebulitzada per ultrasò, ja que l’aglutinant d’alguns pigments havia perdut cohesió per l’excés d’humitat. S’ha realitzat una reintegració arqueològica dels naips en zones molt limitades que coneixíem la seua composició amb aquarel·les i pastís, però en cap cas s’han “reposat” els que manca que desconeixíem. Finalment, s’ha elaborat una caixa per al seu correcte emmagatzematge i conservació.
A partir d’esta restauració que avui es presenta, l’ajuntament de Morella pretén realitzar, amb la col·laboració de l’IVCR+i i museus de prestigi com Heraclio Fournier, una rèplica i disponible per al públic general com un record de Morella o per jugar a les cartes com és característic encada avui en dia.

Història i arqueologia en el tram de muralla de Sant Francesc i torre de La Pardala
El dimecres 17 d’agost tindrà lloc una xerrada sobre la història i arqueologia en el tram de muralla de Sant Francesc i torre de la Pardala. Aquesta serà una síntesi amb les novetats que la restauració d’aquest monument del segle XVI han aportat. José Manuel de Antonio Otal i Ramiro Pérez Milian donaran aquesta conferència a la Sala del Justícia a les 18.00 hores.