Morella, preparada per a viure un cap de setmana ple d’activitat amb la “Festa per la llengua

272
PUBLICITAT

-La trobada d’escoles en valencià comptarà amb la participació de nombroses entitats, es realitzaran desenes d’activitats culturals i educatives i servirà per reivindicar la importància de la llengua-

Morella es prepara per viure un cap de setmana ple d’activitat, amb la trobada d’escoles en valencià i la “Festa per la llengua”. La jornada central de la celebració serà el diumenge, encara que hi haurà activitats des de divendres, que també serviran per reivindicar la importància de l’ús del valencià. Per a l’organització d’aquests actes culturals i educatius, com ara exposicions, taules rodones, conferències, audicions de música, cercavila, paradetes, teatre o visites guiades, s’ha necessitat de la implicació de nombroses associacions i col·lectius de la localitat, de la comarca dels Ports i d’altres territoris propers.

La regidora de cultura, Maria Rallo, assenyala que “Morella es tornarà a omplir d’activitat aquest cap de setmana, amb una gran festa comarcal i desenes d’activitats culturales i educatives i servirà per reivindicar l’ús de la nostra llengua i les escoles rurals”. Per això, la regidora ha agraït tot el treball que han realitzat les AMPAs, tant del col·legi Mare de Déu de Vallivana com l’IES Els Ports, així com la implicació i col·laboració de nombrosos col·lectius de la localitat.

Pel que fa al programa d’activitats, durant els mesos de març i abril ja s’han organitzat nombroses propostes relacionades amb la cultura i l’educació. Però serà aquest cap de setmana quan tindran lloc les jornades principals d’aquesta trobada d’escoles en valencià. Així, demà divendres, s’han organitzat noves pel·lícules del cicle de cinema en valencià, aquesta vegada dirigides als alumnes de primària i secundària. Aquesta jornada també es disputa la primera etapa de la clàssica Vila-real-Morella, que arribarà a la localitat dels Ports a la vesprada i tornarà al punt de partida l’endemà, en el que serà la segona etapa. A les 20 hores, s’inaugurarà l’exposició “Carles Salvador i el Seu temps. Els escriptors valencians: memòria i modernitat “, i a continuació tindrà lloc la taula rodona” La llengua als Ports, al Matarranya i a les Terres de l’Ebre “.

Dissabte, l’Aplec de Cinctorres ha organitzat una marxa senderista per Morella, que finalitzarà al Jardí dels Poetes amb la celebració d’un acte en record de Carles Salvador. A la vesprada, actuació de “Trobadorets”, acte de lliurament dels premis del concurs de Micro-relats Sergio Beser i obra de teatre a càrrec de “lletraferits i Comediants”.

Diumenge serà el dia central d’aquesta celebració. Així, a primera hora es muntaran tallers i paradetes. En aquesta jornada tindran lloc diferents cercaviles, a càrrec de les associacions musicals de Morella, com són els Gaiteros, l’Associació Musical Mestre Candel, Perkutada Morella i la Rondalla. També hi haurà un cercavila amb els cabuts i gegants. Durant el matí, hi haurà activitats i actuacions, com les de l’Escola de Música de Morella, presentació del projecte “L’interior” de la rabera Eclèctica o una exhibició de pilates a càrrec de l’entrenadora Lola Vinyals. També hi haurà una visita guiada a Morella o el lliurament de premis del concurs de la imatge d’aquesta trobada. Finalment, a la vesprada, tindrà lloc l’actuació de música i literatura dels alumnes de l’IES i la clausura, amb un espectacle de “Samarucs”.