Més d’un centenar de veïns i veïnes participen en la conferència “La UE des dels pobles” on persones del poble van contar la seua experiència europea

211
PUBLICITAT

Vilafranca va celebrar dissabte passat, 28 d’octubre, la sessió La UE des dels pobles, una conferència en la qual persones de Vilafranca van explicar la seua experiència en programes, fons i institucions europees.

Va començar la sessió Juan Víctor Monfort, advocat, funcionari jubilat de la Comissió Europea i del Servei d’Acció Exterior de la Unió Europea. Durant la seua intervenció va aprofundir sobre la seua dilatada i brillant carrera professionals, en la que ha dirigit destacades missions comercials de la Unió Europea a Ginebra, Hong Kong, Uruguai i Brasil, a més de Brussel·les.

La següent a presentar el seu testimoni va ser Lola Bordás, responsable de màrqueting i comunicació en Finnova; una fundació hispà-belga amb seu a Brussel·les, especialitzada en fons europeus. Durant la seua intervenció, a més, va detallar la seua vessant professional també com a emprenedora. Dirigeix diverses iniciatives de suport a l’emprenedoria femenina, amb visió internacional, i centrades en entorns rurals i turisme sostenible. Un d’aquests projectes, precisament està localitzat a Vilafranca, va explicar.

Encara que no van poder estar presencialment, diversos veïns i veïnes van participar en la sessió en diferit, o connectant-se en directe per videoconferència, com és el cas de Daniel Monfort, enginyer, geòleg i director d’un projecte Horizon. Tal com va detallar en la seua ponència, des que va finalitzar els seus estudis en 2008, ha treballat en l’empresa pública francesa BRGM, l’institut geològic francés, en un primer moment, amb projectes sobre riscos naturals i des de 2017 treballa en temes de matèries primeres i reciclatge. Actualment, és el coordinador del projecte Horizon Maditrace, per a buscar una traçabilitat de les condicions d’obtenció dels metalls de la bateria elèctrica. Igualment, és cap de Futuram, un projecte sobre el reciclatge de metalls crítics a Europa.

Testimonis Erasmus+

Gran part de la sessió es va centrar els testimonis de veïns i veïnes de Vilafranca en el programa Erasmus+ i Leonardo da Vinci, dos de les iniciatives amb major èxit a Europa.

Guillem Monferrer, Diplomat en Turisme per l’UJI, i Guia Turístic habilitat en la Comunitat Valenciana, va explicar que la seua experiència europea va començar sent molt jove. L’any 2000, quan cursava COU, va estudiar en un institut en el municipi d’Ilomantsi, a Finlàndia amb el programa Leonardo da Vinci. Després, ja en 2004, sent alumne de l’UJI, va ser beneficiari del programa Erasmus i va estudiar a la ciutat de Preston, al Regne Unit.

Va continuar en el món Erasmus i Leonardo amb Laura Vicente, traductora i docent. Durant la seua ponència va explicar que va començar el seu periple internacional en 2003, amb una estada Erasmus quan estudiava Traducció i interpretació en la Universitat de Bayreuth, a Alemanya. Després d’aquests mesos d’estudi, va sol·licitar i va cursar la beca Leonardo da Vinci, de primera experiència professional, fent pràctiques de traducció en una empresa de la capital europea. Des d’aquesta data, l’any 2005, viu a Brussel·les, on ha treballat en diferents empreses vinculades a l’esfera europea com a traductora, tècnica de projectes o lobbista. Ara exerceix la que reconeix que és la seua vocació real: la docència.

Tal com va detallar, emocionada, la seua vinculació amb Europa anava més enllà de l’acadèmic i professional, ja que la seua família és resultat d’un programa europeu i la mostra més clara de com dels intercanvis d’alumnes universitaris.
Llicenciat en Químiques i diplomat en Magisteri, l’experiència professional de Raúl Sirvent és molt àmplia i variada. Tal com va detallar en la seua ponència, ha treballat en diverses empreses del sector ceràmic, com a químic, i ha impartit docència en cicles formatius. Des de 2009 exerceix com a mestre d’Audició i Llenguatge. Ara, a més, és director de l’escola d’adults de la Comarca del Maestrat de Terol, amb seu a Iglesuela. Durant la seua intervenció va aprofundir sobre la seua interessant experiència Erasmus+ dirigida a docents, i que li va permetre desplaçar-se a Eslovènia, on va estar treballant en un centre de característiques similars a l’escola d’adults on treballa.

Van tancar la vesprada els testimonis de Violeta Tena, periodista i beneficiària del European Solidarity Corps i Silvia Albert, estudiant Erasmus a Noruega i també beneficiària del programa de voluntariat europeu. Les persones assistents van poder escoltar la seua experiència amb un vídeo en el qual van animar a tots els joves, i també adults, a no témer iniciar un projecte en un altre país europeu.

La UE més pròxima que mai

Des dels Punts GVA Next de l’Ajuntament de Vilafranca i la Mancomunitat dels Ports han agraït als veïns i veïnes del municipi i de la comarca per participar tan activament en les dues sessions que s’han celebrat al poble sobre la Unió Europea durant el mes d’octubre.