L’UJI organitza un congrés internacional sobre la destrucció i dispersió dels béns culturals

60

“El expolio de bienes culturales. Instrumentos legales frente al mismo”, és el títol del congrés internacional que se celebrarà en la Universitat Jaume I, en la Facultat de Ciències Jurídiques i Econòmiques, els dies 5 i 6 d’octubre de 2017, sota la direcció de la professora de Dret Penal de l’UJI Cristina Guisasola.

Existeix en els nostres dies una creixent preocupació a nivell global i internacional per part de juristes i criminòlegs cap als fenòmens de destrucció i dispersió dels béns culturals. En aquest sentit, després de donar compte de la recent aprovació pel Consell d’Europa de la Convenció sobre delictes relatius als béns culturals, en el present Congrés es pretén analitzar la tutela penal a Espanya dels béns culturals, en particular la regulació dels actes d’espoli en jaciments arqueològics, terrestres i subaqüàtics, després de la reforma penal introduïda per l’1/2015.

La problemàtica vinculada als actes d’espoli -el legislador penal no ha precisat en què consisteixen- ha sigut posada de manifest pels operadors jurídics i policials, els quals participaran amb ponències en les taules redones on s’analitzarà el fonament, abast i eficàcia d’aquesta intervenció punitiva, així com es tractarà de delimitar-los de figures afins, amb les quals se susciten problemes concursals.

La conferència inaugural se celebrarà a les 10:30 hores del dijous 5 d’octubre, en el Saló de Graus de la FCJE, i serà a càrrec de Carlos María Romeo Casabona, catedràtic de Dret Penal de la Universitat del País Basc, qui parlarà de «El Conveni del Consell d’Europa de 2017 sobre delictes relacionats amb els béns culturals».

El congrés està dirigit a estudiants (particularment de Criminologia i Seguretat i Dret), operadors jurídics i policials relacionats amb la tutela del patrimoni cultural, i persones interessades en la matèria.