L’òpera “El tutor burlat” ‘vola’ fins a Vilafranca

712
El tutor burlat, cartell
El tutor burlat, cartell
PUBLICITAT

“El tutor burlat”, la primera òpera del prolífic compositor valencià Vicent Martín i Soler arribarà a Vilafranca l’1 de juliol gràcies a la iniciativa “Les Arts Volant”. Més concretament arribarà amb el camió del Palau de les Arts Reina Sofia, un camió capaç de convertir-se en escenari en entrar a la plaça de qualsevol població, com serà el cas de la plaça d’En Blasc a Vilafranca. Allí, a partir de les 21h els vilafranquins podran gaudir d’aquesta òpera bufa, és a dir una òpera amb un argument còmic i festiu, que serà interpretada per Cantants del Centre de Perfeccionament acompanyats al piano. La intenció, amb vocació de continuïtat, és territorialitzar la programació que sorgeix de les Arts per dur-la més enllà de la seua seu.

La iniciativa de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport fa parada així a Vilafranca amb motiu de la Capitalitat Cultural Valenciana.

El tutor burlat

Es tracta d’una òpera bufa en tres actes amb música de Vicent Martín i Soler (1754-1806) i llibret de Filippo Livigni, basat en La finta semplice ossia Il Tutore Burlato de Pasquale Mililotti. Va ser estrenada l’any 1775 al Palau de la Granja de San Ildefonso, Segòvia.

“Amable, jovial i fresca com el paisatge de la campanya romana on ocorre la seua trama, aquesta comèdia primera de Vicente Martín i Soler evoluciona des de la crítica vetlada a les fèrries normes socials establides a mitjan segle XVIII cap a la defensa de la llibertat i l’amor per damunt de la convenció i la conveniència, alhora que exposa amb cordial clarividència el nou posicionament social de la dona en els anys previs a la Revolució Francesa”, així es destaca l’obra en la programació de Les Arts.