Les fotos. Fira de la trufa de Benassal

416

– Lorenzo Vidal amb el gos Coco va guanyar el concurs de gossos buscadors de tòfona

La Trufa Negra va ser la protagonista el cap de setmana a Benassal. No en va se celebrava la XV Mostra de la Tòfona Negra del Maestrat Castelló Ruta de Sabor. Precisament en el moment més intens de la temporada, quan la tòfona negra posseeix les seues majors propietats aromàtiques i de sabor. Professionals i amants de l’or negre de la gastronomia, alguns procedents de La Rioja, Osca, Terol, Barcelona o Conca, es van donar cita en la localitat de l’Alt Maestrat. Una conferència sobre el seu conreu, el concurs de gossos buscadors o demostracions de cuina en viu van ser alguns dels moments del cap de setmana.

Les activitats de la 15a edició van arrancar el dissabte al matí amb el desdejuni de benvinguda. Després es va iniciar la jornada tècnica. Luz Cocina Romero de Micolab, enginyera agrònoma i professora de formació professional de la branca de forestals de l’IES Alto Palancia de Segorbe va tractar el tema de la gestió de plantacions de trufa negra a l’aula de formació. La conferència va versar sobre els conceptes bàsics per al seu conreu.

A la vesprada va tenir lloc el taller d’ensinistrament caní per a la búsqueda de tòfones, a càrrec de Virginia Espinosa Ruiz, enginyera tècnica forestal de Masquesetas – Truficultura tècnica. En l’aula de formació es va donar la part teòrica per als inscrits, que va estar seguida de la posada en pràctica dels coneixements adquirits.

D’altra banda i durant tota la jornada va estar oberta la Fira Monogràfica de la Tòfona Negra del Maestrat al pavelló polifuncional de Benassal, on van estar presents empreses vinculades al sector de la tòfona: vivers, abonaments, productes elaborats….

A més, a mitjan vesprada i gràcies al patrocini del Gremi Cultural i Turístic de Benassal Font de Vida es va realitzar un taller de cuina infantil amb elaboracions dolces i salades. D’altra banda, David Buch, president de l’Associació de Sommeliers de Castelló i Província (ASUCAP), professor del CdT de Castelló i membre del Comitè de Tast de la Indicació Geogràfica Protegida Vins de Castelló, va oferir una demostració de cuina en directe que va acabar amb una degustació. La tuber melanosporum i els productes de Castelló Ruta de Sabor van ser els ingredients estrella.

Quant al diumenge, va tornar a obrir les seues portes la Fira Monogràfica de la Trufa Negra del Maestrat al pavelló polifuncional. També es va viure a l’estand de la Unió de Llauradors el X Concurs de Trufa Negra de major pes. La tòfona trobada per Ángel Beltrán a Culla, de 359 gr, va ser la guanyadora.

Mentre, arrancava una nova cita de cuina en directe. En aquesta ocasió va ser Emilio Cuiner, gerent i xef del restaurant L’Escudella de Vilafranca, el que va ensenyar en viu com traure-li partit gastronòmic a la tòfona negra i als productes de la província. D’altra banda, a l’hora de menjar es van degustar entrants amb tòfona i arròs trufat amb costella.

XV Concurs de gossos buscadors de trufa

Una de les cites del dia va ser el XV Concurs de gossos buscadors de tòfona que va despertar molta expectació. Va ser un certamen competit amb l’emoció a flor de pell. Lorenzo Vidal, natural de Benafigos, va aconseguir el primer premi amb el gos Coco. El seu registre: 5 tòfones en un temps de 2 minuts i 4 segons. Segon, amb el mateix nombre de trufes però amb un temps de 3 minuts i 22 segons, va anar Francisco Edo de Vistabella del Maestrat, amb Cati Winsley. El tercer lloc també es va marxar a Vistabella del Maestrat, va ser per a Felipe Salvador i Dana.

A més, enguany es va estrenar la modalitat infantil. Denise Sánchez de la Font de la Figuera va ser la triumfadora amb Dino. Va estar seguida de la local Dafne Burria amb Lluna i de Derek Raventós de Godall, Tarragona, amb el gosTuber.