Les aportacions de micromecenatge i el treball dels voluntaris fan possible la rehabilitació de l’Escola del Canto

383

-Fotos de Lola Deusdad-

Benassal va viure dissabte la inauguració de la restauració de l’Escola del Canto. Es tracta d’una antiga escola rural situada al terme de la localitat del Maestrat, a la confluència amb Vilafranca i Vistabella. Les aportacions aconseguides a través d’internet i l’esforç d’Amics del Canto, han permès restaurar l’aula que va tenir alumnes fins 1972.

Amics del Canto1

Antics Alumnes Escola del Canto

Escola del Canto

Escola del Canto3

Escola del Canto4

L’antiga escola s’ha transformat en una aula museu d’accés lliure i la casa del mestre en un refugi de muntanya. Durant l’últim any, amb els poc més de 7.000 euros recaptats, els voluntaris han realitzat diverses visites a l’escola, situada a tres hores a peu de Benassal. Reparació de bigues i teulades, lluït de parets, neteja de l’exterior, restauració de la terrassa, fusteria, ferreria, pintura, finestres, reixes … Tot ha estat recuperat. Els diners s’ha invertit en els materials ja que el treball ha estat voluntari.

No s’ha oblidat la rehabilitació dels pupitres, la taula del mestre i les pissarres. A més, perquè quede un record, s’està elaborant un documental sobre la recuperació, un reportatge que també inclourà els testimonis dels que hi van aprendre les primeres lletres i les primeres sumes.

Han estat molts els mecenes que han donat suport al projecte a través d’internet. La inauguració va ser un moment per al record i per a la satisfacció col · lectiva. No va faltar un bureo, element festiu tradicional a les masies per ambientar una jornada festiva. El Canto torna a ser una escola que ara permet aprendre i veure com va ser l’educació en els llocs més recòndits, en els anys de la República i la dictadura franquista.