L’Aplec dels Ports reivindica la comarca davant la despoblació

656
Aplec dels Ports. Dissabte. Fotos de Koma Kol-lectiu Maginot
PUBLICITAT

L’Associació Cultural Aplec dels Ports i la comissió organitzadora de la 40a edició, que se celebrarà a Vilafranca, han donat a conèixer el manifest d’enguany. En ell asseguren que Els Ports és una “comarca envellida que lluita dia a dia per continuar existint”. En aquest sentit, indiquen que les xiquetes i xiquets veuen com es tanquen escoles, la joventut ha d’anar-se’n a la recerca de treball i els majors són testimonis de com els pobles es van despoblant. A més, denuncien les llacunes en infraestructures i serveis dels Ports, “cada any hem de lamentar mancances de tot tipus”.

Malgrat això, enumeren les coses positives que els fan voler seguir vivint en els seus pobles: un paratge natural ric i abundant, una llengua pròpia amb les seues variants territorials, una història i una cultura compartida que uneix als diferents pobles de la comarca, unes tradicions que els fan recordar qui són i d’on vénen, unes fortes relacions interpersonals, l’educació de qualitat i contacte de les escoles rurals, un fort sentiment de pertinença al seu lloc d’origen i la importància de la lluita de la dona en el món rural.

Amb tot, l’Aplec dels Ports suposa un aparador ideal per a donar a conèixer la realitat de la comarca i reivindicar les seues necessitats. Milers de persones acudeixen anualment a aquesta cita que compagina activitats lúdiques com concerts o teatre, amb propostes més reivindicatives centrades en la defensa de la llengua i cultura pròpies. No falta, per descomptat, la reinvindicación de millores per als pobles de la comarca.

“Fa quaranta anys es va iniciar aquest projecte i farem que no s’acabe, que no s’acabe l’Aplec, que no s’acabe la comarca, perquè la nostra és una terra plena de vida”, conclouen.