L’ajuntament de Morella i Global Omnium comencen la recollida de mostres per a detectar focus de COVID-19

780
PUBLICITAT

Nota de premsa de l’Ajuntament de Morella

– El projecte tracta d’analitzar les aigües residuals de la ciutat i localitzar focus de virus i infeccions de forma immediata

– Amb aquesta eina Morella serà una ciutat més segura

Ajornen l’apartat del cànon de sanejament en la factura de l’aigua

Global Omnium i l’ajuntament de Morella han explicat avui el projecte de detecció de focus de virus i infeccions a través de l’anàlisi de les aigües residuals de la ciutat. D’aquesta manera, s’utilitzarà l’eina pionera GoAnalytics per a trobar de forma immediata focus de la COVID-19 a través de les aigües fecals. L’eina permetrà detectar els focus més ràpidament, actuar prompte i minimitzar el risc de contagi de manera que Morella serà una ciutat més segura.

La recollida de mostres ha començat i ja es realitzen des de fa dies. Així, aquestes es prenen en punts significatius de la xarxa de clavegueram de la ciutat, des d’on l’empresa pot monitorar com es comporta la pandèmia a nivell genètic, sectoritzar i controlar aquesta en poblacions menudes com és este cas. A més, els resultats es compartiran amb les autoritats sanitàries.

Cal recordar que aquesta empresa gestiona Aigües de Morella des dels anys 90 i existeix una estreta relació i col·laboració amb l’ajuntament. Així, en l’acte d’avui han participat el Responsable de l’empresa mixta Aigües de Morella, Manuel Ayza, i l’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés. Ayza ha explicat que “hem instal·lat una màquina automàtica de presa de mostres i saber si la COVID-19 està present en les aigües residuals de Morella i si puja o baixa la seua presència, la qual cosa ens permet saber si hi ha un rebrot i avisar a les autoritats sanitàries”. El Responsable d’Aigües de Morella ha afegit que “hi ha dos objectius, un és avisar a les autoritats si apareix la presència de virus i aproximar-nos a la detecció d’aquest fins a la zona o vivenda on es localitze”.

D’altra banda, Rhamsés ha valorat “de manera molt positiva aquest projecte que té la finalitat de ser més una ciutat més segura amb les alertes que puga haver-hi de coronavirus”. L’edil ha volgut “agrair que l’empresa siga pionera amb este projecte que aposta per la seguretat i tindre informació de com evoluciona el virus en la ciutat”. Finalment ha comentat que “una vegada es recopilen les dades de les mostres, aquestes passen a les autoritats sanitàries i, quan siga pertinent, s’informarà de l’evolució”.

Ajornen l’apartat del cànon de sanejament en la factura de l’aigua

Tal com va aprovar la Generalitat Valenciana, en la pròxima factura de l’aigua, la qual correspon al període comprés entre abril i juny,  s’ajornarà el cànon de sanejament d’aquesta. Així, aquest s’ajorna de manera fraccionada durant els 18 mesos següents i sense cap càrrega addicional.