La Universitat per a Majors de l’UJI obri el curs amb prop d’un miler d’alumnes matriculats

526
PUBLICITAT

Nota de premsa de la Universitat Jaume I de Castelló

El programa de formació permanent de la Universitat per a Majors de l’UJI ha donat la benvinguda a l’estudiantat per al curs 2017-2018 amb el concert «Noves formes d’escoltar música clàssica» interpretat pel grup Ensemble Musicalis de l’Orquesta Nacional. L’acte celebrat al Paranimf universitari ha estat presidit per la vicerectora d’Estudis, Isabel García; la directora acadèmica del programa, Elsa González; el director honorífic, Salvador Cabedo, i la coordinadora, Pilar Escuder. La part musical ha estat coordinada pel professor de l’àrea de Didàctica de la Música, Albert Cabedo.

En el seu discurs la vicerectora ha assegurat que els majors d’avui «sou una generació necessària per a aquesta universitat, indispensable per a què la nostra comunitat i la societat a la qual pertanyem puguem superar les dificultats que tenim al davant i sapiguem assumir els reptes que s’albiren en el nostre futur més immediat». En la seua opinió «ningú millor que vosaltres sap de la importància que té el coneixement per a assolir una bona qualitat de vida, per a orientar les decisions que condicionen la nostra trajectòria vital, per a entendre el món i així gaudir-lo de veres» i «tan de bo trobarem en totes les societats una millor i major consideració cap als nostres majors i cap a tot allò que podeu aportar», ha comentat.

OFERTA EDUCATIVA I MATRÍCULA

La Universitat per a Majors es va iniciar l’any 1998. L’oferta formativa inclou un «Graduat Sènior en Ciències Humanes i Socials», amb una estructura troncal i comú per a tot l’alumnat (primer, segon i tercer curs) i els postgraus que permeten que l’estudiantat continue formant-se en aquells itineraris que els resulten més interessants i adequats als seus requeriments acadèmics i personals. S’han ofert tres modalitats de «Postgraus Universitaris Senior», un d’ells transversal amb docència troncal dimarts i dijous caracteritzat per fomentar la inclusió social de l’estudiant en el seu entorn; i dos  postgraus específics amb docència presencial dilluns on l’alumnat pot aprofundir de forma específica i com a novetat un postgrau els dijous que utilitzarà una pedagogia interactiva, amb tècniques d’aprenentatge i producció de coneixements col·lectius, en el què es pretén que els estudiants facen un aprenentatge actiu, dinàmic i entre iguals.

Tanmateix, s’ofereix un curs de «Ciències Humanes i Socials» en sis municipis del nostre entorn geogràfic, amb el programa troncal que es complementarà amb els diferents tallers que s’ofertaran al llarg de tot el curs. Cal destacar que en totes les seus hi haurà un taller de reciclatge de TICS, per a què els estudiants es mantinguen actius dia a dia en les noves tecnologies.

Com a complement a l’oferta troncal del grau i del postgrau, així com de les seus, s’oferten cursos d’Aptituds Tecnològiques i Lingüístiques, són assignatures optatives en les quals hi ha matriculades 302 estudiants, a la seu de Castelló.  Entre l’oferta acadèmica d’aptituds es troben els cursos virtuals: «Patrimoni rural imprescindible de Castelló» i «Què passa amb la joventut? Una mirada sociològica a la gènesi, evolució i situació actual de la joventut», aquesta és una demanda per part de l’estudiantat del programa què ha superat la bretxa digital. Els cursos virtuals seran cursats per 133 estudiants de Castelló i de les diferents seus.

La Universitat per a Majors es va iniciar amb 38 estudiants i en aquest curs 2017/2018 són 987 els estudiants matriculats, al Campus de Castelló i a les diferents seus (Interior, Nord, Ports i Morvedre). Al Grau Universitari Sènior són 247 estudiants, postgraus 439 estudiants i a les seus 301 estudiants, distribuïts de la següent manera: Seu de l’Interior 33, Seu del Nord 131 (Vinaròs 79, Sant Mateu 52), Seu dels Ports (Morella 27, Vilafranca 14) i Seu del Camp de Morvedre 96.

L’alumnat de la Universitat per a Majors són tots majors de 55 anys, sent l’edat mitjana durant aquest curs 68 anys. La distribució dels estudiants per sexe per aquest curs és de 636 dones i 351 homes. El nivell d’estudis de les persones matriculats és diferent, però en general la majoria tenen estudis primaris, seguits de diplomats i un nombre important tenen el Batxillerat.